Data: 2001-07-16 11:29:52
Temat: Re: Karas
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam, zostalem obdarowany 4 karasiami dosc powaznych rozmiarow, jeszcze
> nigdy takiej ryby nie jadlem, moze ktos z Was ma jakis oryginalny przepis.
Z
> gory dzieki. Pozdrawiam serdecznie.
Proponowałbym Ci najprostszy - po oskrobaniu nasolić, popieprzyć, oprószyć
mąką i smażyć na patelni.
Można też obłożyć masełkiem skropić cytryną, posypać solą, pieprzem, bazylią
i piec w piekarniku.
Smażone możesz też włożyć do marynaty.
Jeśli chodzi o smak - to zależy czy jest to Karaś pospolity ( tzw. złoty ) -
mocno wygrzbiecony ( jak paletka do tenisa stołowego - prawie :) łuska
złotawo brązowa ( ciemna na grzbiecie ) - ta ryba smakuje wybornie ( jeśli
nie trąci mułem ).
Inna odmiana - Karaś srebrny ( tzw. japoniec ) jest bardziej płaski, ma dużo
ości i generalnie smakowo nie najlepszy.
--
Lilly was here
|