Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Karbinadle
Date: Sun, 15 Oct 2000 11:33:07 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 31
Message-ID: <1eijjw3.1ni9i1557g15vN%wlos@tele.com.pl>
References: <8qnf6r$eob$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <8qnja8$mil$1@news.tpi.pl>
<1ei72uu.1xq23sz8rcma9N%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pm125.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 971602323 19583 213.76.108.125 (15 Oct 2000 09:32:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Oct 2000 09:32:03 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 203 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35480
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
> asia <j...@h...com.pl> wrote:
>
> > basia (Basia Kulesz) <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote in message
> > news:8qnf6r$eob$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> > > Oglądam sobie w TV program kulinarny Mak"owicza. I bodajże tydzień temu
> > > by"a kuchnia śląska i w niej "karbinadle" w"aśnie.
> > Raczej karminadle. Nie ogladalam tego programu, ale czy Maklowicz naprawde
> > mowil "karbinadle"? Ja od zawsze slyszalam tylko "karMinadle".
> > Pozdrawiam
> > Asia z Katowic
>
> Wg. "Malej Encyklopedii sztuki kulinarnej" -- karbinadle.
> Taka forma jest tez w jedynej (niestety) ksiazce o kuchni slaskiej w
> mojej bibliotece Wery Sztabowej (dziwne nazwisko, ale autorka twierdzi,
> ze wychowala sie na Slasku i jej babcia byla Slazaczka): "Krupnioki i
> moczka".
> Wydaje mi sie tez, ze jak bywalem na Slasku, tez zawsze spotykalem te
> nazwe w tej formie.
>
> Swoja droga ciekawe skad ta nazwa pochodzi. Jedyne co mnie przychodzi do
> glowy to, ze od karbonady, tym bardziej, ze jest jeszcze potrawa slaska
> zwana karbonatka, tez z mielonego miesa.
W klasycznej polskiej ksiazce kucharskiej Monatowej, szakajac przepisow
na przyrzadzenie karkowki wieprzowej znalazlem jeszcze jedna forme
"karmonadle" -- na kotlety z karkowki, ale nie mielone, tylko takie z
wykrojonych plastrow miesa.
Wladyslaw
|