Data: 2000-10-08 16:22:06
Temat: Re: Karbinadle
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
basia (Basia Kulesz) <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
> Oglądam sobie w TV program kulinarny Mak"owicza. I bodajże tydzień temu
> by"a kuchnia śląska i w niej "karbinadle" w"aśnie. Jeden rodzaj - to
> normalne mielone kotlety z cebulą i odciśniętą bu"ką oraz w"aściwymi
> przyprawami - żadne odkrycie, u mnie w domu (na Śląsku) robi się takowe dość
> często. Natomiast drugi rodzaj - by"o to mięso mielone mieszane ze śledziem.
> Bliska rodzina - Ślązacy - czegoś takiego nie jedli. Ale może ktoś próbowa"
> i opisze swoje odczucia? Bo mieszanka wydaje się wsrząsająca!
Nie probowalem, ale w ksiazce Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka" takie
karbonadle wystepuja jako "karbinadle gornoslaskie"
Wladyslaw
|