Data: 2000-10-15 09:33:07
Temat: Re: Karbinadle
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
> asia <j...@h...com.pl> wrote:
>
> > basia (Basia Kulesz) <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote in message
> > news:8qnf6r$eob$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> > > Oglądam sobie w TV program kulinarny Mak"owicza. I bodajże tydzień temu
> > > by"a kuchnia śląska i w niej "karbinadle" w"aśnie.
> > Raczej karminadle. Nie ogladalam tego programu, ale czy Maklowicz naprawde
> > mowil "karbinadle"? Ja od zawsze slyszalam tylko "karMinadle".
> > Pozdrawiam
> > Asia z Katowic
>
> Wg. "Malej Encyklopedii sztuki kulinarnej" -- karbinadle.
> Taka forma jest tez w jedynej (niestety) ksiazce o kuchni slaskiej w
> mojej bibliotece Wery Sztabowej (dziwne nazwisko, ale autorka twierdzi,
> ze wychowala sie na Slasku i jej babcia byla Slazaczka): "Krupnioki i
> moczka".
> Wydaje mi sie tez, ze jak bywalem na Slasku, tez zawsze spotykalem te
> nazwe w tej formie.
>
> Swoja droga ciekawe skad ta nazwa pochodzi. Jedyne co mnie przychodzi do
> glowy to, ze od karbonady, tym bardziej, ze jest jeszcze potrawa slaska
> zwana karbonatka, tez z mielonego miesa.
W klasycznej polskiej ksiazce kucharskiej Monatowej, szakajac przepisow
na przyrzadzenie karkowki wieprzowej znalazlem jeszcze jedna forme
"karmonadle" -- na kotlety z karkowki, ale nie mielone, tylko takie z
wykrojonych plastrow miesa.
Wladyslaw
|