Data: 2000-10-08 16:22:05
Temat: Re: Karbinadle
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
asia <j...@h...com.pl> wrote:
> basia (Basia Kulesz) <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote in message
> news:8qnf6r$eob$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> > Oglądam sobie w TV program kulinarny Mak"owicza. I bodajże tydzień temu
> > by"a kuchnia śląska i w niej "karbinadle" w"aśnie.
> Raczej karminadle. Nie ogladalam tego programu, ale czy Maklowicz naprawde
> mowil "karbinadle"? Ja od zawsze slyszalam tylko "karMinadle".
> Pozdrawiam
> Asia z Katowic
Wg. "Malej Encyklopedii sztuki kulinarnej" -- karbinadle.
Taka forma jest tez w jedynej (niestety) ksiazce o kuchni slaskiej w
mojej bibliotece Wery Sztabowej (dziwne nazwisko, ale autorka twierdzi,
ze wychowala sie na Slasku i jej babcia byla Slazaczka): "Krupnioki i
moczka".
Wydaje mi sie tez, ze jak bywalem na Slasku, tez zawsze spotykalem te
nazwe w tej formie.
Swoja droga ciekawe skad ta nazwa pochodzi. Jedyne co mnie przychodzi do
glowy to, ze od karbonady, tym bardziej, ze jest jeszcze potrawa slaska
zwana karbonatka, tez z mielonego miesa.
Wladyslaw
|