Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeed.fre
enet.de!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t
-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kartoffelnsalad
Date: Sat, 24 Nov 2001 18:12:30 +0100
Organization: w domu
Lines: 34
Message-ID: <9tokdg$35f$01$1@news.t-online.com>
References: <7...@n...onet.pl>
<B8228DE9.2B08%c.gmyz@zycie.dwws.pl> <9tim0i$abj$1@news.tpi.pl>
<9tojcc$js1$1@news.tpi.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1006621936 01 3247 kno1TKySXAjKd 011124 17:12:16
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83583
Ukryj nagłówki
>
> Sałatka z ziemniaków (Kartoffelnsalad- z GW podawal Kreglicki
> kiedystam:)))
>
> "... 1/2 kg ziemniaków
> 1 świeży ogórek (niekoniecznie)
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1-2 cebule
> 1 łyżka octu winnego
> 1 łyżeczka musztardy
>
>
> Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Gdy
> lekko ostygną, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Ogórek i cebulę
> obieramy, też kroimy na plasterki i łączymy z ziemniakami.
>
> Z musztardy, oliwy i octu ukręcamy sos. Zalewamy nim sałatkę, przyprawiamy
> do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
>
> Jest to bardzo popularna niemiecka sałatka - zarówno w wersji z ogórkiem,
> jak i bez niego. W Austrii i w Niemczech podaje się ją zamiast gorących
> ziemniaków do sznycla czy innego smażonego mięsa."
Kartoffelsalat, proszę bardzo.
Dodatkowo dodam dodatek:
smakuje też na lekko ciepło (znaczy ziemniaków nie studzić tak bardzo) i
nie tylko do mięs, ale także do ryb, w szczególności do popularnych
ostatnio panierowanych patyczaków i skrzynkowców łososiowych.
Waldek
|