Data: 2001-11-24 17:12:30
Temat: Re: Kartoffelnsalad
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Sałatka z ziemniaków (Kartoffelnsalad- z GW podawal Kreglicki
> kiedystam:)))
>
> "... 1/2 kg ziemniaków
> 1 świeży ogórek (niekoniecznie)
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1-2 cebule
> 1 łyżka octu winnego
> 1 łyżeczka musztardy
>
>
> Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Gdy
> lekko ostygną, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Ogórek i cebulę
> obieramy, też kroimy na plasterki i łączymy z ziemniakami.
>
> Z musztardy, oliwy i octu ukręcamy sos. Zalewamy nim sałatkę, przyprawiamy
> do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
>
> Jest to bardzo popularna niemiecka sałatka - zarówno w wersji z ogórkiem,
> jak i bez niego. W Austrii i w Niemczech podaje się ją zamiast gorących
> ziemniaków do sznycla czy innego smażonego mięsa."
Kartoffelsalat, proszę bardzo.
Dodatkowo dodam dodatek:
smakuje też na lekko ciepło (znaczy ziemniaków nie studzić tak bardzo) i
nie tylko do mięs, ale także do ryb, w szczególności do popularnych
ostatnio panierowanych patyczaków i skrzynkowców łososiowych.
Waldek
|