Data: 2006-06-20 05:52:41
Temat: Re: Kawa
Od: "Norbert" <a...@w...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> No wiesz... kawa powoduje wzrost stezenia gastryny w osoczu, co dodatkowo
>> pobudza komorki okladzinowe zoladka do wydzielania HCl i kom glowne do
>> wydzialania pepsynogenu. Jak bym wiedzial, ze mam wrzody to bym kawy i
>> alkoholu nie ruszyl.
>
> Gdyby patogeneza wrzodów zołądka była taka jak piszesz (wydzielanie
> żołądkowe ), to nie sądzisz, że wszyscy (poza osobami z uposl. wydziel.
> żołądkowym) mieliby perforacje?:-) Nie zapominajmy o właściwościach
> ochronnych samej błony śluzowej, której naruszenie dopiero moze dać
> wrzody. Samo wydzielanie ma miejsce po wielu bodzcach i jakoś nic się nie
> dzieje.
Wszystko dobrze tylko o patogenezie wrzodow nic nie napisalem. Na koncu
dodalem ze jak juz sie ma chorobe wrzodowa, to wskazane jest omijanie kawy
:)
--
Pozdrawiam Norbert :-)
|