Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Piotr/inw" <i...@a...alto.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawa espresso
Date: Mon, 26 Aug 2002 09:11:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <akckmo$1f8$1@news.tpi.pl>
References: <3...@c...uni.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: pn20.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030346265 1512 217.99.67.20 (26 Aug 2002 07:17:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Aug 2002 07:17:45 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122037
Ukryj nagłówki
>
> 1. Co warto kupic ?
> 2. Jak z tego korzystac ?
> 3. Z jak grubej porcelany musza byc filizanki (nie wiem jakie kupic) ?
Ja mam juz kilka ladnych lat aluminiowy (nawet kilka, róznej wielkosci) i
nie narzekam. Co prawda mam slabe porównie ze stalowym, poniewaz z takiego
pilem tylko kilka razy, ale nie zauwazylem róznicy.
Glówna zasada przy parzeniu jest taka, zeby po zagotowaniu sie kawy,
stosunkowo szybko sciagnac z gazu. Jezeli sie zagapisz to kawa bedzie miala
spalony posmak a to nie cieszy:))
Znajomi czesto kupuja ekspresy wielkie jak wiadra, na zasadzie "musze wypis
przeciez szklanke kawy". Ja uzywam jedynki jezeli pije sam, trójki jezeli
parze na dwie osoby.
Z filizankami jest problem w Polsce. Jezeli juz sa gdzies do zdobycia, to za
duze pieniadze. Mi udalo sie kupic kiedys przyzwoite we Wloszech, to mam
spokój:))
Powinny byc grube:)) mysle ze jest to grubosc ok. 4 mm, ale moze sie myle bo
nie liczylem:)
--
Piotr
|