Data: 2002-08-26 07:11:26
Temat: Re: Kawa espresso
Od: "Piotr/inw" <i...@a...alto.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> 1. Co warto kupic ?
> 2. Jak z tego korzystac ?
> 3. Z jak grubej porcelany musza byc filizanki (nie wiem jakie kupic) ?
Ja mam juz kilka ladnych lat aluminiowy (nawet kilka, róznej wielkosci) i
nie narzekam. Co prawda mam slabe porównie ze stalowym, poniewaz z takiego
pilem tylko kilka razy, ale nie zauwazylem róznicy.
Glówna zasada przy parzeniu jest taka, zeby po zagotowaniu sie kawy,
stosunkowo szybko sciagnac z gazu. Jezeli sie zagapisz to kawa bedzie miala
spalony posmak a to nie cieszy:))
Znajomi czesto kupuja ekspresy wielkie jak wiadra, na zasadzie "musze wypis
przeciez szklanke kawy". Ja uzywam jedynki jezeli pije sam, trójki jezeli
parze na dwie osoby.
Z filizankami jest problem w Polsce. Jezeli juz sa gdzies do zdobycia, to za
duze pieniadze. Mi udalo sie kupic kiedys przyzwoite we Wloszech, to mam
spokój:))
Powinny byc grube:)) mysle ze jest to grubosc ok. 4 mm, ale moze sie myle bo
nie liczylem:)
--
Piotr
|