Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawałki Wędzonego Łososia - co z nim zrobić?
Date: Thu, 25 Apr 2002 12:50:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <aa8njv$f8b$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl> <aa8ljn$p0q$1@news.tpi.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pa109.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1019732416 15627 213.76.32.109 (25 Apr 2002 11:00:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Apr 2002 11:00:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105722
Ukryj nagłówki
Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:aa8ljn$p0q$1@news.tpi.pl...
> > Czy moglibyście poradzić co z tego łososia można zrobić?
> > Może jakąś sałatkę?
>
> ja na przykład ostatnio zrobiłam: sałata lodowa pocięta w paski,
łosoś,
> różowe winogrona na pół i wypestkowane, to polane winegretem z
dużą ilością
> czosnku. wykwintne, proste, pyszne.
> z
>
>
Ewa (Niesz ! ) kiedyś zapodała i jest pyszne
Na 2 osoby :
gotuje makaronu na dwie osoby (świderki, kolanka, itp. tzn. taki
który "zatrzymuje"sos). Ważne : w NIE OSOLONEJ wodzie.
W czasie gotowania makaronu kroje w paseczki 200 g (najtańszego)
wędzonego łososia, wrzucam do 200-250 g śmietany (ja używam gęstej
30 %, ale kremówka tez może być), pieprze, NIE SOLE i lekko
podgrzewam w garnuszku mieszając from time to time.
Do podgrzanego łososia ze śmietana wsypuje spora garść koperku i
trochę pietruszki (mam Otto zamrożone).
Ugotowany makaron wykładam na półmisek i polewam równo śmietana z
łososiem. Posypuje jeszcze trochę ziołami, dla dekoracji raczej
PS. Nie należy niczego solić, bo soli w łososiu jest dosyć na cały
makaron.
|