Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "jt" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Keimol-olej jadalny
Date: Tue, 21 Aug 2001 15:46:19 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 41
Message-ID: <9ltok9$lnk$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9lrp81$shr$1@sunsite.icm.edu.pl>
<N...@r...com.pl>
NNTP-Posting-Host: dial379.legnica.dialog.net.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 998401481 22260 217.30.139.125 (21 Aug 2001 13:44:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Aug 2001 13:44:41 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63454
Ukryj nagłówki
ponoc do smazenia najlepszy jest(we wloszech wlasnie uzywa sie wylacznie)
kukurydziany.
Ja smaze tez na oleju z pestek winogron, a z oliwek stosuje jedynie na zimno
do salatek etc...
jacek
Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKAELNECAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: jt
>
> >
> > witam grupowiczow,
> > kupilem w sklepie wloski olej,sprzedawca powiedzial ze jest to olej
> > kukurydziany.
> > Brak polskiego opisu, z niemieckiego
> > jest napisane Keimol (oczywiscie o umlau)
> > Ze slownika Keim to zarode, kielek.
> > Moze ktos z was spotkal sie z czyms takim..
> > jacek
>
> W moim dictionary 2000 stoi, że Keim to drobnoustrój ;-))
>
> Ale prawdopodobnie chodzi o olej z kiełków pszenicy. Nie ma
> przypadkiem jakiegoś obrazka na opakowaniu? A ile Cię kosztował ten
> olej? Wiesz, to cenna rzecz, bardzo zdrowy, ale kiełki są raczej
> trudne do wytłaczania, więc cena może być zabójcza....
>
> A ja we Francji kupiłam olej z pestek winogron po ok. 2,5 zł za litr
> !!!!
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
>
|