Data: 2004-12-22 12:49:04
Temat: Re: Keks z bialek poprosze
Od: "Małgorzatka+" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "A.L. napisała:
> Czy moge prosic o sprawdzony
> przepis na dobry keks z bialek, dosc pilnie jesli mozna...
Jeśli nie musi to być keks to polecam PIEGUSKA. Robi sie bardzo prosto, a
jest naprawde smaczny.
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. suchego maku
1 margaryna
1 łyżeczka proszu do pieczenia
szczypta soli
Białka o temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać
cukier. Następnie wsypać mąkę, mak, proszek, oraz roztopioną (ostudzoną)
margarynę. Wymieszać (ja to wszystko robie thermomixem, ale pewnie
mixer/blender wystarczy).
Przelać do prostokątnej formy (keksówki) i piec okolo 60 minut w 180
stopniach.
Ja zwykle mam problem co zrobic z tymi żółtkami co mi po piegusku zostają.
;-)
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka (szukująca się do ozdabiania twardych (poki co mam nadzieje)
pierniczkow Wkn)
|