Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ketchup domowy.
Date: Fri, 6 Sep 2002 23:38:16 +0200
Organization: *
Lines: 46
Message-ID: <alb799$71$1@news.tpi.pl>
References: <alap30$o6c$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa234.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1031348330 225 213.77.214.234 (6 Sep 2002 21:38:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Sep 2002 21:38:50 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124197
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin Zagórski" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:alap30$o6c$1@news.onet.pl...
> Witam.
> Zadzwoniłą do mnie moja Mamusia i mówi "weź no poserfuj tam w tym swoim
> internecie i znajdź mi przepis na keczup".
> no to ja szukam
> Przeszukałem listę tę, i Internecik też, i cienkawo.
>
> ktoś ma może jakieś ciekawe pomysły albo wie?
>
> Please, help, mama się ucieszy.
>
>
> mzagor
>
>
Ja robie taki keczup:
3 kg pomidorów
25 dag cebuli
Przekroic, włozyc do sokownika lub jak kto ma przecierak do pomidorow, bo
jest lepszy. Na nim zostaja same skorki, dokladnie przetarte z miazszu.
Niestety cale lato latalam i nigdzie nie dostalam...
Jak juz przetarte sa pomidory dodaje 25 dag cebuli pokrojonej w kosteczke.
Calosc gotuje okolo 1 godzine. Pod koniec ( 10 minut) dodaje 3/4 szklanki
cukru (lub mniej, wtedy bedzie ostrzejszy)
Potem 1/3 szklanki octu 10%,
6 plaskich lyzeczek soli
2 zmiazdzone zabki czosnku
troche startej na tarce galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki mielonej papryki slodkiej,
1/2 lyzeczki curry
1 lyzeczka pieprzu
dodac to wszystko, zagotowac i gorace wlac do sloikow.
Zrobilysmy w tym roku ten keczup z tym ze podzielilysmy go na dwie czesci: w
jednym garnku zostal taki jak dotad, a w drugim dodalysmy pieprzu i papryki
i troszeczke chilli.
W ten sposob mamy w piwnicy keczup lagodny i pikantny.
Jutro otwieramy, bo dzis mialtsmy ochote, ale zadnej nie chcialo sie zejsc
do piwnycy :-)
Ula
|