Data: 2002-09-06 21:38:16
Temat: Re: Ketchup domowy.
Od: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin Zagórski" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:alap30$o6c$1@news.onet.pl...
> Witam.
> Zadzwoniłą do mnie moja Mamusia i mówi "weź no poserfuj tam w tym swoim
> internecie i znajdź mi przepis na keczup".
> no to ja szukam
> Przeszukałem listę tę, i Internecik też, i cienkawo.
>
> ktoś ma może jakieś ciekawe pomysły albo wie?
>
> Please, help, mama się ucieszy.
>
>
> mzagor
>
>
Ja robie taki keczup:
3 kg pomidorów
25 dag cebuli
Przekroic, włozyc do sokownika lub jak kto ma przecierak do pomidorow, bo
jest lepszy. Na nim zostaja same skorki, dokladnie przetarte z miazszu.
Niestety cale lato latalam i nigdzie nie dostalam...
Jak juz przetarte sa pomidory dodaje 25 dag cebuli pokrojonej w kosteczke.
Calosc gotuje okolo 1 godzine. Pod koniec ( 10 minut) dodaje 3/4 szklanki
cukru (lub mniej, wtedy bedzie ostrzejszy)
Potem 1/3 szklanki octu 10%,
6 plaskich lyzeczek soli
2 zmiazdzone zabki czosnku
troche startej na tarce galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki mielonej papryki slodkiej,
1/2 lyzeczki curry
1 lyzeczka pieprzu
dodac to wszystko, zagotowac i gorace wlac do sloikow.
Zrobilysmy w tym roku ten keczup z tym ze podzielilysmy go na dwie czesci: w
jednym garnku zostal taki jak dotad, a w drugim dodalysmy pieprzu i papryki
i troszeczke chilli.
W ten sposob mamy w piwnicy keczup lagodny i pikantny.
Jutro otwieramy, bo dzis mialtsmy ochote, ale zadnej nie chcialo sie zejsc
do piwnycy :-)
Ula
|