Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ketchup domowy (P)
Date: Sat, 7 Sep 2002 10:17:22 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 34
Message-ID: <alcckv$hb9$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <alap30$o6c$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1031386591 17769 194.29.137.67 (7 Sep 2002 08:16:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Sep 2002 08:16:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3663.0
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3663.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124215
Ukryj nagłówki
> Witam.
> Zadzwoniłą do mnie moja Mamusia i mówi "weź no poserfuj tam w tym
swoim
> internecie i znajdź mi przepis na keczup".
/.../
> mzagor
Prosze bardzo, domowy keczupik dla Twojej mamy od mojej mamy ;-)
5 kg dojrzałych pomidorów
1 szkl. drobno posiekanej cebuli
160 - 200 gr cukru
30 gr soli
1 szkl octu 9%
1/2 łyżeczki nasion selera
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, goździków, nasion gorczycy i cynamonu
Pomidory pokroic na nieduże kawałki, wsypać cebulę i rozparzyć pod
przykryciem na małym ogniu. Masę przetrzeć przez sito.
Powstały sok gotować na bardzo małym ogniu, aż zostanie tylko połowa.
Dodać sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy wsypane do małego woreczka
z płótna lub zwyczajnej gazy. Pogotować jeszcze chwilę - ok. 7-10 min. i
rozlać do umytych i wyparzonych słoików.
Źródło: Notatnik mojej Mamy
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|