Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ketchup

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ketchup

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-13 07:57:23

Temat: Ketchup
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bylam wczoraj strasznie zdolowana - wiadomo z jakiego powodu, w dodatku o
calej pozodze dowiedzialam sie w szpitalu, gdzie bylam z moim rocznym
maluchem, ktory zlapal brzusznego wirusa i sie odwodnil, tak ze stopien
przygnebienia wzrosl do wskazujacego na ciezka melancholie do leczenia od
zaraz u psychiatry. Na szczescie wczoraj nas wypuscili. Nadrobiony dobry
humor ulotnil sie, bo obraz kuchni po meskich (niezaangazowanych kulinarnie)
rzadach zwalil mnie z nog. W dodatku zaraz wypatrzylam ze trzy litrowe
sloiki soku pomidorowego, ktorego nie zdazylam przed wyjazdem do lapiduchow
wyniesc w chlodne miejsce, rozszczelnily sie. Chcialam wiec przyrzadzic z
nich ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby bylo
w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.

Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-13 09:22:43

Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9npokr$5us$...@n...tpi.pl...

>ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
> angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
> mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
> ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby
bylo
> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna

Przepis podstawowy na przecier pomidorowy:
----------------------------------------------------
--
2 kg bardzo dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 liscie laurowe
1 galazka rozmarynu ( ew. suszony)
2 lyzeczki soli

Pomidor przeciac w poprzek na pol i wyciac gniazda szypulek oraz wycisnac
pestki.Pomidory, pokrojona w plastry cebule, liscie laurowe, rozmaryn i sol
wlozyc do garnka, zagotowac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min.Kiedy
pomidory beda dostatecznie miekkie, nalezy je starannie przetrzec przez
sito.

Ketchup
------------------

W garnku zagotowac przetarte pomidory( przecier pomidorowy- patrz wyzej)
oraz
15 dkg cukru ( najlepiej ciemnego, ale niekoniecznie),
1-2 laski cynamonu,
ok. 5 gozdzikow,
po 1 lyzeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego ( gozdziki, ziele i
pieprz uprzednio rozkruszyc w mikserze),
troche drobno posiekanego imbiru.
Gotowac bez przykrycia ok. 40 min. na malym ogniu.
Dolac 1/8 winnego octu i grubo posiekanej ostrej papryki.
Gotowac jeszcze 10 min. Cynamon wyjac. Goracy ketchup wlac od razu do
zakrecanych sloikow i dobrze zamknac.

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 09:45:17

Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wielkie, zapowiada sie pysznie! Chyba dokupie pomidory specjalnie na
ten ketchup. W rewanzu zalaczam przepisik na

Pikantne sliwki w winiaku (brandy)
1kg wegierek
1/3l wody
1/3l winiaku (brandy) nie wiem czy ktos zauwazyl, ale chyba polowa moich
przepisow zawiera ten alkohol;o)
5-6lyzek czerwonego octu winnego
szczypta soli
250g cukru
1 laska cynamonu
2 galazki swiezego lub 1 lyzeczka suszonego estragonu
1zabek czosnku
Wegierki wypestkowac. Z reszty skladnikow przygotowac syrop. Gotowac sliwki
w syropie na wolnym ogniu 15min, gorace przelozyc do sloja i zapasteryzowac
15 min w 75st.C. Podawac do dan miesnych albo do koreczkow itp. przekasek.
Solo tez dobre. palcyma prosto ze sloja.

Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 10:22:21

Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9nputl$o5b$...@n...tpi.pl...

> Dzieki wielkie, zapowiada sie pysznie! Chyba dokupie pomidory specjalnie
na
> ten ketchup. W rewanzu zalaczam przepisik na.....

> Solo tez dobre. palcyma prosto ze sloja.
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna

no to i ja dziekuje :)))

Jola L-L
PS: w przepisie na ketchup 1/8 winnego octu - to 1/8 litra ( literka 'l" mi
sie zapodziala) , moze byc czerwonego.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 11:24:23

Temat: Re: Ketchup
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>Bylam wczoraj strasznie zdolowana - wiadomo z jakiego powodu, w dodatku o
>calej pozodze dowiedzialam sie w szpitalu, gdzie bylam z moim rocznym
>maluchem, ktory zlapal brzusznego wirusa i sie odwodnil, tak ze stopien
>przygnebienia wzrosl do wskazujacego na ciezka melancholie do leczenia od
>zaraz u psychiatry. Na szczescie wczoraj nas wypuscili. Nadrobiony dobry
>humor ulotnil sie, bo obraz kuchni po meskich (niezaangazowanych kulinarnie)
>rzadach zwalil mnie z nog. W dodatku zaraz wypatrzylam ze trzy litrowe
>sloiki soku pomidorowego, ktorego nie zdazylam przed wyjazdem do lapiduchow
>wyniesc w chlodne miejsce, rozszczelnily sie. Chcialam wiec przyrzadzic z
>nich ketchup. Wlalam do rondla, wkroilam cebule, dodalam ziarnko ziela
>angielskiego i zaczelam odparowywac. W tej chwili juz sporo zgestnialo ale
>mam problem: czym to doprawic oprocz soli i cukru, zeby mialo smak
>ketchupowy a nie taki jak koncentrat zupy pomidorowej? Chcialabym, zeby bylo
>w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.
>
>Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
>
a ocet jaki gdzie? i moze jakies przyprawy korzenne nieco, ale
malochyba. Nigdy nie robilam...

Krysia
Cafe Za Slupem i Pokoj Dla Zdziecinnialych (CafeZSiPDZ)
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 12:52:54

Temat: Re: Ketchup i przecier- przepisy
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chcialabym, zeby
> bylo
>> w nim cos oryginalnego co go odrozni od Heintza.

A moja Ciocia dodaje oprocz sliwek jeszcze antonowki. mniam
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chleb (Joli L-L)
Nostradamus
zmeczona
kaczka
cukierki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »