Data: 2004-08-07 08:12:40
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ma Km w wiadomości news:cf221i$3g4$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Oczywiscie nie w znaczeniu doslownym. Nie ma prostego i szybkiego zwiazku
> miedzy spozyciem cukru a smiertelnoscia. Ale prosze bardzo:
> http://chem.amu.edu.pl/~tryton/cukier.html
Fajne dywagacje, ale takie jakby nieprzekonujace, bawia rowniez wtrety
majace wywolac u czytelnika gesia skorke. Zywy organizm to nie bialko
kurzego jaja (btw: czy ktos moze powtorzyc eksperyment z nim i roztworem
cukru w roli glownej? w mojej lodowce jajka nie goszcza) i mozna mniemac, ze
jednak wyksztalcil mechanizmy obronne oraz naprawcze, poniewaz - chcac czy
nie chcac - z weglowodanami ma do czynienia na co dzien od milionow lat.
--
Ponadto wlosy na glowie sa blisko mozgu i spelniaja role ocieplania glowy, bo mozg
bardzo reaguje na zmiany temperatury (przy goraczce 42°C zapalenie opon mozgowych
natepuje, niszczone sa komorki). - [Janko]
|