Data: 2004-08-07 09:02:20
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ma Km w wiadomości news:cf24fg$aki$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Ale co to jest OE PowerTool ?
Nakladka na Outlook Express. Korzystam z czytnika, nie z bramki www.
> A wracajac do cukru -
> http://www.ogniskowiec.znp.edu.pl/publikacje/inne/Za
sadyracjonalnegozywien
> ia.h tm
>
> punkt 8
Ok, cukier w rozumieniu slodycze - zgoda. Zauwaz jednak, ze cukier w postaci
weglowodanow zlozonych zawieraja w duzej ilosci np. pestki i nasiona, a
weglowodany proste, czyli np. fruktoze i glukoze - owoce. To ten sam cukier,
poniewaz w procesach trawienia rozbijany jest na glukoze, fruktoze i inne
cukry proste i w takiej postaci trafia do krwiobiegu. Prawidlowe ostrzezenie
przed cukrem powinno IMO brzmiec tak: ogranicz weglowodany w postaci
oczyszczonej i przetworzonej, poniewaz nie zawieraja one niczego procz
kalorii. Odnosnie cukru w torebkach: sam uzywam go jedynie do wypiekow i
truskawek latem, slodze herbaty sporadycznie. Wczoraj wpadli na chwile
rodzice, zaparzylem im kawe i postawilem na stole. Nie pija. Mysle sobie:
cos jest nie tak. Dopiero po chwili uswiadomilem sobie, ze nie postawilem
cukierniczki. Druga chwile trwalo, zanim doszedlem do tego, gdzie moge ja
znalesc :)
--
Oczywiście, węglowodany są potrzebne do dotlenienia mózgu. - Karol Braniek [Morgano]
|