Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Betty" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiełbaska do wędzenia- domowa (P)
Date: Sun, 9 Feb 2003 23:15:20 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: r...@p...onet.pl@interspeed169-92.stnet.pl
Message-ID: <b26k1k$5fu$1@news.onet.pl>
References: <b0v831$brg$1@news.onet.pl> <b10ctv$eli$1@news.tpi.pl>
<b1s0oe$ra4$1@atlantis.news.tpi.pl> <b212aa$ock$1@news.onet.pl>
<b23t31$279$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: interspeed169-92.stnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1044829044 5630 80.240.169.92 (9 Feb 2003 22:17:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Feb 2003 22:17:24 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145749
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kasia L." <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b23t31$279$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziekuje, ucieszyla mnie twoja odpowiedz:)) Robilam kielbase w sloiku ale
> bez dodatku saletry, byla smaczna ale nie rzucila mnie na kolana i nie
> przypominala w smaku tej, ktora pamietam z lat mlodzienczych,a ktora
> przywozila moja kolezanka z akademika. Ta jej byla chyba wlasnie z
saletra.
> Pozdrawiam-
> Kasia L
My też robiliśmy kiełbasę bez saletry i wyszła bardzo dobra :-)
Mąż podrzucil mi jeszcze jeden przepis na mięsko w słoiku. Robił to
niedawno, ale jak się nazywa? Nie wiem, ale w sumie to nieważne. Wklepię ten
przepis, może kiedyś Ci się przyda, jeżeli lubisz takie potrawki :-)
Bierzemy mięso w proporcji 2 części tłustego (boczek, podgardle) i chudego
(łopatka itp.). Kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy: solimy, pieprzymy,
majerankujemy itp. Odstawiamy na 1-2 dni. Następnie przepuszczamy przez
maszynkę na drobnym sitku. Mieszamy dokładnie i na surowo - w słoiki. Potem
gotujemy 1,5-2 godz. W efekcie otrzymujemy domową tuszonkę, która nadaje się
do smarowania pieczywa, do tłuczonych ziemniaków i w zasadzie do
wszystkiego:-)
Pozdrowienia
Betty
|