Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kindziak
Date: Tue, 24 Sep 2002 20:57:32 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 65
Message-ID: <amqcgv$1a7$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <amq8cl$7df$1@news2.tpi.pl> <amqa8m$bua$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1032893791 1351 194.29.137.67 (24 Sep 2002 18:56:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Sep 2002 18:56:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3663.0
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3663.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126259
Ukryj nagłówki
> > Czy ktoś zna przepis na litewską (kiełbasę?) KINDZIAK?
> > Kindziuk to nie jest kiełbasa tylko rodzaj salcesonu.
> Pozdr.
> K - 2
Wszystko zalezy od miejsca uzywania tego wyrazu - w Wilnie kindziuk nie
jest ani kielbasa, ani salcesonem (salceson to rodzaj kielbasy), to
zupelnie inny rodzaj wedliny.
Jakos ponad rok temu na prosbe grupowiczy opisywalam proces robienia
kindziuka przez mojego dziadka - sposob troche taki z kamiennego wieku,
ale jeszcze nie jadlam lepszego kindziuka. Pozwole sobie wkleic.
Kindziuk to marzenie i niebo w gebie :o)))) Niezla definicja? A tak
powaznie to super wedlinka mniammm... (czasami nie jest wedzona) z miesa
mielonego, kiedys baaardzo dawno i w oryginale ponoc z miesa drobno
siekanego, ale czegoz sie nie zrobi dla ulatwienia zycia ;-). Wyrabia
sie go najczesciej w domowym zaciszu, szczegolnie na wsi. Oczywiscie
fabryczny tez mozna kupic, ale to juz nie jest to. Nie wiem czy to cos
daje, ale na wsi (dziadek i ciotka przykladem) mieso sie robi wedlug faz
ksiezyca, bo tak robila mama, tak robila babcia i prababcia, pewnie cos
w tym jest.
Co do tego jak, to w kazdej rodzinie inaczej. W mojej rodzinie miesem
zawsze sie zajmowal dziadek. Nigdy nie dowierzyl przyprawiania ani babci
do poki jeszcze zyla, ani komus z mlodych. My zawsze wykonujemy czarna
prace przy rozbieraniu swiniaka i obrobce miesa.
Mieso zmielone na kindziuki i salcesony powinno byc zmielone grubo
(drobno na kielbasy cienkie), a co do zawartosci sloniny, to tak na moje
niedoswiadczone oko okolo 30-40% tlustego. Dobrze wymieszane mielone
dziadek przyprawia sola (mierzy garsciami na oko), pieprzem czarnym,
drobno siekanym czosnkiem (duzo) i utartym na proch lisciem laurowym, po
staremu dodaje jeszcze troche saletry, aby mieso bylo rozowe. Slyszalam,
ze ja mozna zamienic odrobina cukru, ale nie wiem. Innych przypraw
dziadek nie dotyka. Jeszcze raz dobrze wymieszane mieso stoi kilka
dobrych godzin, najczesciej noc i rano sa robione produkty koncowe. Do
wszystkiego (kindiuki i salcesony) idzie tak samo przyprawione mieso,
tyle ze smakuja zupelnie inaczej. W przypadku kindziukow mieso zawija
sie w plewy po sloninie i wypycha sie pechierz, na salcesony ida grube
kiszki dobrze wyczyszczone, oczywiscie nic nie moze byc rozerwane. Po
wypchaniu wszystkiego salcesony sie zawiazuje i pozniej owija sie w
gaze, kindziuki owija sie w gaze i tez przysposabia sie sznurki. Tak
przygotowane mieso wisi w temperaturze prawie pokojowe 2-3 dni nigdy nie
wiem ile wszystko zalezy od temperatury, to wie tylko dziadek. Po tym
czasie wszystko sie wynosi do takiej spizarni, gdzie nawet w najwieksze
upaly jest chlodno, tam sama z siebie utrzymuje sie mniej wiecej ta sama
temperatura i wilgotnosc.W takim miejscu sobie wisi miesko bardzo dlugo,
ostatnio jadlam kindziuka z przed 1,5 roku, byl swietny, roznil sie od
tegorocznego tylko tym, ze byl troche bardziej uschniety (nie suchy) -
jak dla mnie jeszcze lepszy, uwielbiam taki.
Tak sie robi kindziuki u nas w rodzinie, sposob z wieku kamiennego, ale
jeszcze nie jadlem lepszego niz kindziuk zrobiony przez dziadka. Co do
mojej ciotki, to tak naprawde nie wiem jak robi, nigdy nie
uczestniczylam.
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|