Data: 2010-11-27 09:47:29
Temat: Re: Kiszenie żuru
Od: "zbigniew" <...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrnif0au9.hd5.tomjas@krusty.localhost...
> Witam.
> Widziałem, że niedawno było pytanie o sposób na kiszenie żuru, pod które
> chciałem się pdłączyć. Nastawiłem ostatnio zakwas - mąkę żytnią zalałem
> przegotowaną wodą, dodałem zgnieciony czosnek w łupince, liść laurowy,
> kilka ziaren ziela, przykryłem czystą ściereczką i... po 3 dniach
> patrzę a na wierzchu pleśń... Sloik rzecz jasna był czysty. Podobnie mam
> problem ze zrobieniem zakwasu na chleb - tez potrafi spleśniec na
> 3 dzień. Gdzie popełniam błąd? Mieszkanie bynajmniej nie zagrzybione,
> a i podczas przygotowywania tychże zachowuję higienę.
zmień miejsce pobytu żuru, czosnek ( nie przesadzaj z czosnkem )i przyprawy
dodaj na drugi dzień
do gazy daj watę i przykryj tym słoik
mieszaj kilka razy w ciągu dnia słoikiem
nie zamocz waty podczas mieszania
jeżeli masz chleb bez konserwantów to daj małą skórkę chleba
P>
|