Data: 2010-11-27 15:37:54
Temat: Re: Kiszenie żuru
Od: Tomasz (Jenot) Stafiński <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
> Witam.
> Widziałem, że niedawno było pytanie o sposób na kiszenie żuru, pod
> które
> chciałem się pdłączyć. Nastawiłem ostatnio zakwas - mąkę żytnią
> zalałem
> przegotowaną wodą, dodałem zgnieciony czosnek w łupince, liść laurowy,
> kilka ziaren ziela, przykryłem czystą ściereczką i... po 3 dniach
> patrzę a na wierzchu pleśń... Sloik rzecz jasna był czysty. Podobnie
> mam
> problem ze zrobieniem zakwasu na chleb - tez potrafi spleśniec na
> 3 dzień. Gdzie popełniam błąd? Mieszkanie bynajmniej nie zagrzybione,
> a i podczas przygotowywania tychże zachowuję higienę.
Spróbuj jeszcze przed wlaniem zakwasu wyparzyć słoik wrzątkiem lub
wstawić do gorącego piekarnika.
Pozdrawiam,
--
Jenot
|