Data: 2004-05-10 23:24:06
Temat: Re: KitchenAid
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
darek wrote:
> małe pytanko
> szukam opinii na temat miksera KitchenAid, jak to sie spisuje, co to
> jest warte, czym rózni sie wersja profi od wersji " cywilnej",
> szczególnie ciekawi mnie praca na ciastach cieżkich, mielonych mięsach itp.
> pozdrawiam
> darek
Podstawowo, KitchenAid ma dwa roboty kuchenne (i kilka recznie trzymanych):
wolnostojacy mikser z koncowkami i duza misa, zarowna jak robot typu malakser z
zamykana miska z nozem krecacym sie posrodku. Mam obydwa i obydwu uzywam
ciagle.
Wolnostojacy:
Uzywam tego miksera od 12 lat (tego samego, nigdy sie nie zepsul). Spisuje sie
wspaniale. Jesli mozesz, kup ten najmocniejszy, 500 a nie 350. Lepszy jest ten,
ktory ma dzwignie do podnoszenia i opuszczania misy. Jest to wspaniala maszyna.
ktora nadaje sie doskonale do ciezkich ciast, do chleba, do kazdego ciasta. Ja
uzywam tej maszyny wlasciwie codziennie. 3 rozne koncowki sprawuja sie
swietnie. Jedna do lekkich ciast, bicia piany czy smietany, druga do ciast
gestych, a trzecia do chleba, ciasta na makaron, czy pierogi. Oprocz samego
miksera mam do niego dodatkowa maszynke do mielenia miesa, i na to nakladke do
robienia kielbas. Rowniez dokupilam druga mise i oslone przeciw chlapaniu z
tulejka, przez ktora mozna dodawac skladniki. Mozna dokupic kilka roznych
dodatkowych maszynek, ktore zakrada sie na glowny mikser.
Mielone kotlety kotlety w nim wyrabiam, jak rowniez ciasto na ptysie (ten etap,
gdy dodaje sie jajka),wszystkie ciasta drozdzowe, biszkopty, majonez, mieszam
nadzienie do kielbas, marcepan, i dziesiatki innych potraw. Jesli masz okazje
sprawic sobie taki mikser, bardzo goraco polecam.
Malakser:
Mocne, dobre urzadzenie, ale plastikowe pojemniki po pewnym czasie (6 lat
uzywania dosc czesto), zaczynaja miec pekniecia przy brzegu. Narazie nic to nie
przeszkadza, ale wyglada na to, ze w koncu peknie. No ale w koncu 6 lat. Ma on
wkladke malej miski, w ktorej sie swietnie sieka jedna cebule, albo jajko, albo
pietruszke, itp. W duzej misce robie kruche ciasto (ma dobra kontrole pulsu, co
pozwala mi na niezbyt dlugie mieszanie ciasta), miele namoczone suszone grzyby,
orzechy, szybki pasztet, ciasto na paje, tne ziemniaki w plasterki, marchew na
ciasto lub surowke, tre ser na pizze (ciasto wyrabiam w tym drugim), mnostwo
roznych funkcji. Ma 3 wymienne dyski, z ktorych kazdy jest dwustronny, wiec w
sumie ma sie 6 roznych tarek, plus duzy noz stalowy, noz plastikowy do ciasta
(ale ja w tym ciasta nie wyrabiam), i maly noz stalowy do miski-wlkadki)
Uff, to tyle. Cos jeszcze?
Magdalena Bassett
|