Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedliczki
Date: Sat, 2 Nov 2002 14:23:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 73
Message-ID: <aq0jkj$4dc$1@news2.tpi.pl>
References: <aq0g98$pq6$4@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc214.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1036243411 4524 213.77.145.214 (2 Nov 2002 13:23:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Nov 2002 13:23:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132825
Ukryj nagłówki
--
Kasia i Patryk 3l. 7 miesięcy
Łódź
http://strony.wp.pl/wp/patrynko/ [mały album Patryka]
Użytkownik "Remek" <c...@c...tam.pl> napisał w wiadomości
news:aq0g98$pq6$4@news2.tpi.pl...
> Witam.
> Nie wiem czy to jest odpowiednia grupa za co z gory przepraszam. Szukam
> (prosze sie nie smiac ;) przepisu na prawdziwe czeskie knedliczki. Czy
ktos
> wie cos na ten temat ew. jakies polskie odnosniki za co bede niezmiernie
> wdzieczny.
> Hej
> Remek www.remig.cad.pl
coś takiego znalazłam
(4-5 porcji)
1. czeskie knedle
----------------
40 dag maki
2 czerstwe bulki
2,5 dag masla
1 jajko lub 2 zoltka
1 szklanka przegotowanego zimnego mleka lub 1 szklanka wody sosowej
3 g proszku do pieczenia
3 dag tartej bulki
6 dag tluszczu
sol
Bulki otrzyj ze skorki, pokroj w kostke i zrumien na masle. Przesiana make
wsyp do miski, dodaj mleko lub wode sodowa, rozmieszane jajko lub zoltka,
proszek do pieczenia i sol. Mieszaj drewniana lyzka tak dlugo, az powstanie
gladkie ciasto odchodzace od lyzki. Do wyrobionego ciasta wsyp zrumieniona
bulke, oprosz ciacho maka i odstaw na 30 minut (przykryj przedtem jakas
sciereczka). Stolnice wysyp maka i uformuj na niej z ciasta gruby walek,
wloz go do odpowiednio duzego garnka z wrzaca lekko osolone woda i gotuj na
malutkim ogniu przez 30 minut. Po 15 minutach gotowania odwroc knedel
drewniana lyzka. Po wyjeciu z wody pokroj w plastry i polej tluszczem ze
zrumieniona tarta bulka.
2. knedel -gigant
-----------------
4 czerstwe bulki
5 dag wedzonego boczku
8 dag cebuli
5 jajek
pol szklanki mleka
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
3 dag masla do wysmarowania serwetki
galka muszkatolowa
pieprz
sol
Bulki pokroj w kostke i zrumien w piekarniku. pokrojony w kostke boczek
stop, a w wytopionym tluszczu podrumien obrana i pokrojona w kostke cebule.
Jajka rozkloc, wymieszaj z mlekiem, dodaj sol, pieprz, galke muszkatolowa.
Wlej do miski, dodaj kostki bulki, zrumieniona cebule z boczkiem i natke,
wszystko razem dokladnie wymieszaj. Czysta, lniana serwetke lekko nasmaruj
stopionym maslem, aby masa nie przywarla do serwety. Ta serweta wyloz miske
(zeby uformowac okragly knedel) i naloz mase. Zbierz rogi serwety i zwiaz
nicmi tak, zeby latwo bylo rozwiazac goraca serwete. Knedel wloz do duzego
naczynia z wrzaca osolona woda i gotuj ok. godziny. Ugotowany zsun z serwety
na polmisek, pokroj w plastry.
--
Kasia
|