Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Remek" <c...@c...tam.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedliczki
Date: Sat, 2 Nov 2002 16:12:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 89
Message-ID: <aq0q2b$7em$2@news.tpi.pl>
References: <aq0g98$pq6$4@news2.tpi.pl> <aq0jkj$4dc$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc80.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036249996 7638 217.99.252.80 (2 Nov 2002 15:13:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Nov 2002 15:13:16 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132830
Ukryj nagłówki
> coś takiego znalazłam
>
> (4-5 porcji)
> 1. czeskie knedle
> ----------------
> 40 dag maki
> 2 czerstwe bulki
> 2,5 dag masla
> 1 jajko lub 2 zoltka
> 1 szklanka przegotowanego zimnego mleka lub 1 szklanka wody sosowej
> 3 g proszku do pieczenia
> 3 dag tartej bulki
> 6 dag tluszczu
> sol
>
> Bulki otrzyj ze skorki, pokroj w kostke i zrumien na masle. Przesiana make
> wsyp do miski, dodaj mleko lub wode sodowa, rozmieszane jajko lub zoltka,
> proszek do pieczenia i sol. Mieszaj drewniana lyzka tak dlugo, az
powstanie
> gladkie ciasto odchodzace od lyzki. Do wyrobionego ciasta wsyp zrumieniona
> bulke, oprosz ciacho maka i odstaw na 30 minut (przykryj przedtem jakas
> sciereczka). Stolnice wysyp maka i uformuj na niej z ciasta gruby walek,
> wloz go do odpowiednio duzego garnka z wrzaca lekko osolone woda i gotuj
na
> malutkim ogniu przez 30 minut. Po 15 minutach gotowania odwroc knedel
> drewniana lyzka. Po wyjeciu z wody pokroj w plastry i polej tluszczem ze
> zrumieniona tarta bulka.
>
> 2. knedel -gigant
> -----------------
> 4 czerstwe bulki
> 5 dag wedzonego boczku
> 8 dag cebuli
> 5 jajek
> pol szklanki mleka
> 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
> 3 dag masla do wysmarowania serwetki
> galka muszkatolowa
> pieprz
> sol
>
> Bulki pokroj w kostke i zrumien w piekarniku. pokrojony w kostke boczek
> stop, a w wytopionym tluszczu podrumien obrana i pokrojona w kostke
cebule.
> Jajka rozkloc, wymieszaj z mlekiem, dodaj sol, pieprz, galke muszkatolowa.
> Wlej do miski, dodaj kostki bulki, zrumieniona cebule z boczkiem i natke,
> wszystko razem dokladnie wymieszaj. Czysta, lniana serwetke lekko nasmaruj
> stopionym maslem, aby masa nie przywarla do serwety. Ta serweta wyloz
miske
> (zeby uformowac okragly knedel) i naloz mase. Zbierz rogi serwety i zwiaz
> nicmi tak, zeby latwo bylo rozwiazac goraca serwete. Knedel wloz do duzego
> naczynia z wrzaca osolona woda i gotuj ok. godziny. Ugotowany zsun z
serwety
> na polmisek, pokroj w plastry.
>
> --
> Kasia
--
Remek www.remig.cad.pl
Nie martw sie o jutro, martw sie jak go doczekasz.
Użytkownik "Przyklejka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aq0jkj$4dc$1@news2.tpi.pl...
>
>
> --
> Kasia i Patryk 3l. 7 miesięcy
> Łódź
> http://strony.wp.pl/wp/patrynko/ [mały album Patryka]
> Użytkownik "Remek" <c...@c...tam.pl> napisał w wiadomości
> news:aq0g98$pq6$4@news2.tpi.pl...
> > Witam.
> > Nie wiem czy to jest odpowiednia grupa za co z gory przepraszam. Szukam
> > (prosze sie nie smiac ;) przepisu na prawdziwe czeskie knedliczki. Czy
> ktos
> > wie cos na ten temat ew. jakies polskie odnosniki za co bede niezmiernie
> > wdzieczny.
> > Hej
Dzieki nie omieszkam wyprobowac.
Hej
Remek www.remig.cad.pl
>
>
|