Data: 2003-07-02 09:01:22
Temat: Re: Knedliczki
Od: "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dorota*** napisał:
>>Czy woda w garnku musi calkowicie przykrywać ciasto?
>>Czy można wrzucić do wody na raz więcej niż jeden rulon, a jeśli tak, to
>>mogą się stykać?
>>
>
> Ja słyszałam, że knedle gotuje się na parze, ale nieuważnie słuchałam , więc
> pewnie się mylę.
> A jeść = z gulaszem wg mnie najlepsze.
>
Na parze sie gotuja pampuchy (ewentualnie jak kto woli "Kluchy na Łachu"
- ta nazwa pochodzi od rozpostartego na garnku kawalku materialu)
Natomiast ja knedliczki kiedys robilem dodajac do ciasta grzanki -
wczesniej podsmazona bulke pokrojona w kostke.
Nie zmienia to smaku - natomiast wprowadza pewna nutke odmiany do
calosci ciasta, taki przerywnik ;-))
--
"Każda kobieta uważa się za niezastąpioną, choć sądzi, że sama mogłaby
zastąpić bez trudu każdą inną." (Pitigrilli)
|