Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: zul <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedliczki (P)
Date: Sun, 03 Nov 2002 21:07:35 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 57
Sender: d...@p...onet.pl@as1-73.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <aq4377$f93$1@news.onet.pl>
References: <aq0g98$pq6$4@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-73.pila.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1036357671 15651 62.148.77.201 (3 Nov 2002 21:07:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Nov 2002 21:07:51 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132930
Ukryj nagłówki
Remek wrote:
Szukam >(prosze sie nie smiac ;) przepisu na prawdziwe czeskie
knedliczki.
Mam przepisy z ksiazki Henryka Mąki "Praskie ABC". Robiłam juz
wszyskie, oprócz tych ze szpikiem i w kubeczkach. Najczęsciej gotuję
te z twarogiem, bo nie wymagają duzo pracy.
Aha, przygotowujac "typowe" knedliki formowałam z ciasta knedle
jeszcze przed wrzuceniem ich do wody. Nie wiem, jak to Czesi robia, ze
gotują całe ciasto, taki wałek. Jak im to całe do garnka wejdzie? A
moze maja jakies specjalne garnki? ;-)
Pozdrawiam
Ania
"Typowe" knedliki
Najpierw wsypać do miski ćwierć kilo mąki, do której dodaje sie 1/2
szklanki mleka, jajko i jedno deko drożdzy. Wszystko to posolić i
mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które samo
odchodzi od łyzki. Gdy w ciagu następnych 30 minut ciasto urosnie, na
posypanej maka stolnicy należy uformować gruby walek, włozyc go do
wrzącej osolonej wody i gotować przez 20 minut, przewracajac od czasu
do czasu drewniana łyzka. Po wyjęciu z wody pokroić w plastry.
Knedliki z twarogiem
25 dkg krupczatki zagnieść z ćwiartką kostki rozgrzanego masła, 25 dkg
twarogu i mlekiem. Ciasto gotowac 20 min.
Knedliki bułczane (houskove)
30 dkg krupczatki zagniesć z pokrojonymi w kostke i zrumienionymi na
masle 2 duzymi i czerstwymi bułkami, 5 dkg masła, jajkiem i szklanka
zimniego mleka oraz 1 dkg drozdzy, sola i pieprzem. Gotować 25 min.
Knedliki ziemniaczane (bramborove)
1/2 kg ziemniaków puree zmieszać z 25 dkg kaszy manny i maki (po
połowie), dodać jajko, troche mleka i posolić. Wyrobić ciasto. Gotować
25 min.
Knedliki z bułki tartej ze szpikiem (morkove)
30 dkg bułki tartej, 5 dkg szpiku wołowego, 5 dkg masła, 2 jajka
zmieszać ze szkanka mleka, dodac gałke muszkatałowa, nać pietruszki,
sól. Gotować 25 min.
Knedliki w kubeczkach
3/4 pokrojonej bułki paryskiej zmieszać z mlekiem i 5 zółtkami, dodac
sól i cukier, ubite na sztywno białka i zagniesć z tego ciasto. Do 3/4
wysokosci napełnić nim cztery wysokie kubeczki posmarowane wczesniej
tłuszczem i osypane maka, po czym wstawić do garnka z wodą siegajaca
połowy kubeczków. Gotowac pod przykrywka 25 min.
I jeszcze juz nie czeskie, ale knedliki słowackie
(bułczano-wątrobiane)
20 dkg wieprzowej wątróbki przepuscic z cebula przez maszynke,
wymieszać z 30 dkg pokrojonej w kostke bułki, dodać 3/4 szkanki mleka,
jajko i 5 dkg maki, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować 15
min.
|