Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedliki?
Date: 5 Mar 2002 12:04:42 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 51
Message-ID: <03b701c1c435$7bf1cec0$7b9c1ed9@barbaraukoz98t>
References: <030b01c1c42c$c78fcde0$7b9c1ed9@barbaraukoz98t>
<3...@u...fu-berlin.de>
<034401c1c42f$eea17430$7b9c1ed9@barbaraukoz98t>
<3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1015326282 20593 192.168.240.245 (5 Mar 2002 11:04:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Mar 2002 11:04:42 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.3018.1300
X-Received: from dial-3141.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.145.69] helo=barbaraukoz98t)
by poczta.man.pl with smtp (Exim 3.12 #1) id 16iCj8-000644-00 for
p...@n...pl; Tue, 05 Mar 2002 12:03:26 +0100
X-Received: from dial-3141.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.145.69] helo=barbaraukoz98t)
by poczta.man.pl with smtp (Exim 3.12 #1) id 16iCj8-000644-00 for
p...@n...pl; Tue, 05 Mar 2002 12:03:26 +0100
X-Received: from dial-3141.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.145.69] helo=barbaraukoz98t)
by poczta.man.pl with smtp (Exim 3.12 #1) id 16iCj8-000644-00 for
p...@n...pl; Tue, 05 Mar 2002 12:03:26 +0100
X-Received: from dial-3141.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.145.69] helo=barbaraukoz98t)
by poczta.man.pl with smtp (Exim 3.12 #1) id 16iCj8-000644-00 for
p...@n...pl; Tue, 05 Mar 2002 12:03:26 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98730
Ukryj nagłówki
> no całkiem to tak nie jest. To co pogrubia, to są sosy (tłuszcz).
> Polisacharydy raczej nie pogrubiają.
> Waldek
>
> Waldku, ja nie jestem technologiem zywnosci :-)
> Sosy wcale nie musza pogrubiac, bo wcale nie musza zawierac duzej ilosci
> tluszczu.
> Nie mowiac o tym, jakiego tluszczu uzywamy, sa poza tym sosy naturalne,
> ktore powstaja w czasie gotowania, pieczenia, smazenia etc.
hmm, a z czego są niby te sosy? I co zawierają? Niestety tłuszcz jest
nośnikiem większości substancji smakowych i dlatego rzeczy bez tłuszczu
smakują... no powiedzmy zdrowo.
Jedyna racja w twojej wypowiedzi to to, że gluten pobudza apetyt i można
więcej zjeść.
Żywieniowcem nie jestem, ale stoję niedaleko takowych. Moja mama
pracowała w higienie żywienia (m.in. dietetyka też), a moja żona jest
weterynarzem. Poza tym jestem gruby jak beczka i wiem dlaczego ;-)
Waldek
Waldeczku Drogi :-)
Sosy naturalne naprawdę zawierają śladowe ilości tłuszczu, ale to zależy od
mięska, które się przyrządza.
Ja akurat jest zwolenniczką mieska wysokogatunkowego, bo to zdecydowanie
ekonomiczniejsze, jak się wszystko policzy [w tym czas przyrządzania, bo to
też kosztuje :-)]. a takowe nie zawiera tluszczu.
Poza tym zawsze stosowalam przyprawy, co zdecydowanie poprawia trawienie.
Swego czasu potrafilam wydac w "enerdowku" caly przydzial marek na
przyprawy, bo takowych w tym czasie w Polsce nie mozna bylo uswiadczyc [tzn.
byl pieprz i imbir].
A z tym glutenem - moj syn byl kilkanascie lat na diecie bezglutenowej -
stad praktyka w przyrzadzaniu potraw nie zawierajacych zwyklej maki.
W przeciwienstwie do Ciebie jestem chuda jak szczapa [co mnie wcale nie
cieszy] i moge jesc doslownie wszystko. A mimo leciwosci, przewod pokarmowy
tez wytrzymuje wszystko. Sadze, ze to efekt niejadania w barach szybkiej
obslugi - szczegolnie tych dzisiejszych - typu KFC itp., stosowania ziol,
robienia wszystkiego na oleju lub oliwie [smak poprawiam na koncu dodajac
wlasciwego tluszczu, czyli masla - oczywiscie sa potrawy, ktore robie
wylacznie na masle, ale nie przesadzam z tym].
Pozdrowka :-)
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|