Data: 2002-03-05 10:33:09
Temat: Re: Knedliki?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> no całkiem to tak nie jest. To co pogrubia, to są sosy (tłuszcz).
> Polisacharydy raczej nie pogrubiają.
> Waldek
>
> Waldku, ja nie jestem technologiem zywnosci :-)
> Sosy wcale nie musza pogrubiac, bo wcale nie musza zawierac duzej ilosci
> tluszczu.
> Nie mowiac o tym, jakiego tluszczu uzywamy, sa poza tym sosy naturalne,
> ktore powstaja w czasie gotowania, pieczenia, smazenia etc.
hmm, a z czego są niby te sosy? I co zawierają? Niestety tłuszcz jest
nośnikiem większości substancji smakowych i dlatego rzeczy bez tłuszczu
smakują... no powiedzmy zdrowo.
Jedyna racja w twojej wypowiedzi to to, że gluten pobudza apetyt i można
więcej zjeść.
Żywieniowcem nie jestem, ale stoję niedaleko takowych. Moja mama
pracowała w higienie żywienia (m.in. dietetyka też), a moja żona jest
weterynarzem. Poza tym jestem gruby jak beczka i wiem dlaczego ;-)
Waldek
|