Data: 2002-03-05 11:04:42
Temat: Re: Knedliki?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
> no całkiem to tak nie jest. To co pogrubia, to są sosy (tłuszcz).
> Polisacharydy raczej nie pogrubiają.
> Waldek
>
> Waldku, ja nie jestem technologiem zywnosci :-)
> Sosy wcale nie musza pogrubiac, bo wcale nie musza zawierac duzej ilosci
> tluszczu.
> Nie mowiac o tym, jakiego tluszczu uzywamy, sa poza tym sosy naturalne,
> ktore powstaja w czasie gotowania, pieczenia, smazenia etc.
hmm, a z czego są niby te sosy? I co zawierają? Niestety tłuszcz jest
nośnikiem większości substancji smakowych i dlatego rzeczy bez tłuszczu
smakują... no powiedzmy zdrowo.
Jedyna racja w twojej wypowiedzi to to, że gluten pobudza apetyt i można
więcej zjeść.
Żywieniowcem nie jestem, ale stoję niedaleko takowych. Moja mama
pracowała w higienie żywienia (m.in. dietetyka też), a moja żona jest
weterynarzem. Poza tym jestem gruby jak beczka i wiem dlaczego ;-)
Waldek
Waldeczku Drogi :-)
Sosy naturalne naprawdę zawierają śladowe ilości tłuszczu, ale to zależy od
mięska, które się przyrządza.
Ja akurat jest zwolenniczką mieska wysokogatunkowego, bo to zdecydowanie
ekonomiczniejsze, jak się wszystko policzy [w tym czas przyrządzania, bo to
też kosztuje :-)]. a takowe nie zawiera tluszczu.
Poza tym zawsze stosowalam przyprawy, co zdecydowanie poprawia trawienie.
Swego czasu potrafilam wydac w "enerdowku" caly przydzial marek na
przyprawy, bo takowych w tym czasie w Polsce nie mozna bylo uswiadczyc [tzn.
byl pieprz i imbir].
A z tym glutenem - moj syn byl kilkanascie lat na diecie bezglutenowej -
stad praktyka w przyrzadzaniu potraw nie zawierajacych zwyklej maki.
W przeciwienstwie do Ciebie jestem chuda jak szczapa [co mnie wcale nie
cieszy] i moge jesc doslownie wszystko. A mimo leciwosci, przewod pokarmowy
tez wytrzymuje wszystko. Sadze, ze to efekt niejadania w barach szybkiej
obslugi - szczegolnie tych dzisiejszych - typu KFC itp., stosowania ziol,
robienia wszystkiego na oleju lub oliwie [smak poprawiam na koncu dodajac
wlasciwego tluszczu, czyli masla - oczywiscie sa potrawy, ktore robie
wylacznie na masle, ale nie przesadzam z tym].
Pozdrowka :-)
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|