Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Knedliki czeskie Re: Knedliki czeskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Knedliki czeskie

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedliki czeskie
Date: Sun, 09 Dec 2001 12:42:28 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <9uvlvo$iq4$1@news.tpi.pl>
References: <9ut7r3$o2b$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1007901500 19268 217.96.222.87 (9 Dec 2001 12:38:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Dec 2001 12:38:20 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86560
Ukryj nagłówki

"Slawek" <s...@g...pl> wrote:

>Witam wszystkich,
>szukam przepisu na czeskie knedliki ale nie ziemniaczane tylko na ciescie
>drożdżowym....moze jakas stronka albo przepis autorski.

Czeskie knedliki

30 dag mąki krupczatki
3 czerstwe bułki kajzerki
3 łyzki masła
1 jajo
szklanka zimnego mleka
1 dag drożdży
sól
łyżeczka mielonego pieprzu
tłuszcz do smarowania

Zetrzeć uczciwie skórkę z kajzerek i pokroić białą część bułki
w drobną kostkę i podrumienić na maśle (łyzka). Ostudzić. Do
miski przesiać make, wlć jajo rozmieszane z mlekiem, dodać
drożdże, sól, pieprz i stopione masło (2 łyżki). drewnianą łyzka
wyrabiać ciasto tak długo aż lśniące i gładkie zacznie odchodzić od
łyżki. Teraz wrzucić grzanki, dokładnie wymieszać i oprószyć
lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na
30 minut. Potem robimy wałek z ciasta - dość gruby. W płaskim
rondlu gotujemy dużo wody osolonej i wkładamy ciasto na 25 minut
i niech na małym ogniu gotuje się. W tym czasie przekręcamy je
drewnianą łyżką. Po wyjęciu kroimy na plastry i obsmażamy na
tłuszczu (?)

Propozycje zamian : mleko - lekkim bulionem lub wodą sodową, do
ciasta pododawanie mielonej i smażonej wątróbki z cebulka,
albo pokrojonego boczku, szynki lub bekonu.

Zródło : "Lane, leniwe ( to coś jakby o Ramzesie) i śląskie" H.
Szymanderska



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.12 k...@p...onet.pl
10.12 jotbo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5