Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kociołek Re: Kociołek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kociołek

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kociołek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
<57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
<nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
<57ab85eb$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
<sws6kdjufbex.kgs7hojsosmh$.dlg@40tude.net>
<57abb03f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 11 Aug 2016 01:45:58 +0200
Message-ID: <1jxlsym6ubuzp.1dtyxxpsagbdf$.dlg@40tude.net>
Lines: 76
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.167
X-Trace: 1470872758 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12563 79.185.139.167:6428
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372840
Ukryj nagłówki

Dnia Thu, 11 Aug 2016 00:51:11 +0200, Animka napisał(a):

> W dniu 2016-08-10 o 22:33, Ikselka pisze:
>> Wielkie dzięki. Staram się pomóc bezinteresownie, ale niektórym korzystanie
>> z tej pomocy sprawia kłopot, którego nie lubią po prostu i wolą prościej,
>> choć gorzej. A więcej zachodu to jednak zawsze lepsze efekty...
> Prezcież przed gotowaniem/duszeniem i tak wkładasz trochę tłuszczu. Nie
> ma sensu trzymać tłustego garnka w szafce.

Boszsz, spuść bombę i... oświeć tę trąbę.

DYWAGACJA:

O czym my tu mówimy?
- Mówimy tu o garnkach żeliwnych nieszkliwionych, które jakiś czas
nieużywane i bez warstwy zabezpieczajacej szybko rdzewieją.

Dlaczego żeliwo rdzewieje, kiedy jest "gołe"??
- Bo jest w nim kupa żelaza, a w powietrzu wokoło jest tlen i wilgoć.
I takie mieszane towarzystwo nie jest dla siebie obojętne. CHEMICZNIE.

Co to jest rdzewienie?
- To jest utlenianie żelaza w zetknięciu z powietrzem atmosferycznym.

Dlaczego jest złe?
- Bo w miejscach, gdzie tworzy się rdza, odbywa się to kosztem utraty
żelaza - czyli UBYWA żeliwa, a jego miejsce zajmuje krucha i niemetaliczna
rdza.
Która jest krucha i łatwo usuwalna, a po usunięciu (np. przy myciu lub
szorowaniu albo po samoistnym odpadnięciu) pozostawia dziury - większe,
mniejsze lub mikro. Pory znaczy. Różnej wielkości pory. A najpierw
mikropory.
Choć wcale niekoniecznie nasze oko to rejestruje.
Za to w praktyce, podczas używania garnka, odczuwamy coraz bardziej przykre
przywieranie potraw do jego dna.
Wielkie pory to juz potem, jak te mikro się zleją w makro.
Tylko że wtedy garnek nadaje się już jedynie na doniczkę w stylu wiejskim.

Co zrobić, żeby garnek nie rdzewiał, gdy leży nieużywany?
- ODCIĄĆ dostęp wilgoci i powietrza do żeliwa.

Czym?
- Czymś, co można wielokrotnie łatwo nakładać i usuwać z garnka oraz co
daje GAZO- i WODOszczelną powłokę. TŁUSZCZEM.


KONIEC DYWAGACJI.




No więc CO Z TEGO, że na sam czas gotowania położysz na powierzchni garnka
tłuszcz? - zabezpiecza on garnek tylko na czas gotowania, do momentu umycia
i wysuszenia.

Gdyż po gotowaniu trzeba garnek umyć detergentem (wiesz, co to detergent?)
i pstryk! - tłuszczu nie ma.

Za to jest wilgoć w MIKROporach żeliwa, której nijak nie usuniesz ścierką.
I ta wilgoć dodatkowo potęguje rdzewienie. Dlaczego? - cóż, na obecnym
etapie uwierz na słowo lepiej i niech Ci ono wystarczy.

Nawet jeśli garnek wysuszysz na gorącym piecu, to wilgoć i tak ZAWSZE jest
w powietrzu, a już szczególnie w naszym klimacie stanowi całkiem duży jego
procent.
I działa na żeliwo cały czas. Razem z tlenem atmosferycznym.
Jeżeli garnka nie zabezpieczysz, oczywiście.

Coś jeszcze nie jest jasne?

PS. Możesz sobie garnek umyć także PRZED samym gotowaniem, jeśli Cię zraża
ten (zjełczały? - wcale nie) tłuszcz na nim.




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.08 Wiesiaczek
11.08 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?