Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kociołek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
<57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
<nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
<57ab85eb$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
<sws6kdjufbex.kgs7hojsosmh$.dlg@40tude.net>
<57abb03f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 11 Aug 2016 01:45:58 +0200
Message-ID: <1jxlsym6ubuzp.1dtyxxpsagbdf$.dlg@40tude.net>
Lines: 76
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.167
X-Trace: 1470872758 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12563 79.185.139.167:6428
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372840
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 11 Aug 2016 00:51:11 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-08-10 o 22:33, Ikselka pisze:
>> Wielkie dzięki. Staram się pomóc bezinteresownie, ale niektórym korzystanie
>> z tej pomocy sprawia kłopot, którego nie lubią po prostu i wolą prościej,
>> choć gorzej. A więcej zachodu to jednak zawsze lepsze efekty...
> Prezcież przed gotowaniem/duszeniem i tak wkładasz trochę tłuszczu. Nie
> ma sensu trzymać tłustego garnka w szafce.
Boszsz, spuść bombę i... oświeć tę trąbę.
DYWAGACJA:
O czym my tu mówimy?
- Mówimy tu o garnkach żeliwnych nieszkliwionych, które jakiś czas
nieużywane i bez warstwy zabezpieczajacej szybko rdzewieją.
Dlaczego żeliwo rdzewieje, kiedy jest "gołe"??
- Bo jest w nim kupa żelaza, a w powietrzu wokoło jest tlen i wilgoć.
I takie mieszane towarzystwo nie jest dla siebie obojętne. CHEMICZNIE.
Co to jest rdzewienie?
- To jest utlenianie żelaza w zetknięciu z powietrzem atmosferycznym.
Dlaczego jest złe?
- Bo w miejscach, gdzie tworzy się rdza, odbywa się to kosztem utraty
żelaza - czyli UBYWA żeliwa, a jego miejsce zajmuje krucha i niemetaliczna
rdza.
Która jest krucha i łatwo usuwalna, a po usunięciu (np. przy myciu lub
szorowaniu albo po samoistnym odpadnięciu) pozostawia dziury - większe,
mniejsze lub mikro. Pory znaczy. Różnej wielkości pory. A najpierw
mikropory.
Choć wcale niekoniecznie nasze oko to rejestruje.
Za to w praktyce, podczas używania garnka, odczuwamy coraz bardziej przykre
przywieranie potraw do jego dna.
Wielkie pory to juz potem, jak te mikro się zleją w makro.
Tylko że wtedy garnek nadaje się już jedynie na doniczkę w stylu wiejskim.
Co zrobić, żeby garnek nie rdzewiał, gdy leży nieużywany?
- ODCIĄĆ dostęp wilgoci i powietrza do żeliwa.
Czym?
- Czymś, co można wielokrotnie łatwo nakładać i usuwać z garnka oraz co
daje GAZO- i WODOszczelną powłokę. TŁUSZCZEM.
KONIEC DYWAGACJI.
No więc CO Z TEGO, że na sam czas gotowania położysz na powierzchni garnka
tłuszcz? - zabezpiecza on garnek tylko na czas gotowania, do momentu umycia
i wysuszenia.
Gdyż po gotowaniu trzeba garnek umyć detergentem (wiesz, co to detergent?)
i pstryk! - tłuszczu nie ma.
Za to jest wilgoć w MIKROporach żeliwa, której nijak nie usuniesz ścierką.
I ta wilgoć dodatkowo potęguje rdzewienie. Dlaczego? - cóż, na obecnym
etapie uwierz na słowo lepiej i niech Ci ono wystarczy.
Nawet jeśli garnek wysuszysz na gorącym piecu, to wilgoć i tak ZAWSZE jest
w powietrzu, a już szczególnie w naszym klimacie stanowi całkiem duży jego
procent.
I działa na żeliwo cały czas. Razem z tlenem atmosferycznym.
Jeżeli garnka nie zabezpieczysz, oczywiście.
Coś jeszcze nie jest jasne?
PS. Możesz sobie garnek umyć także PRZED samym gotowaniem, jeśli Cię zraża
ten (zjełczały? - wcale nie) tłuszcz na nim.
|