Data: 2007-09-24 20:20:46
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex> wrote:
>>> Tutaj na szczescie porcje wciaz sa mniejsze. Szczegolnie u chinola. I
>>> chinole u nad dostosowali sie do zwyczajow lokalnych i daja surowke w
>>> skladzie posilku.
>> Tutaj tzn. gdzie? W Polsce? W Warszawie w żadnej chińskiej restauracji nie
>> podaje się surówki w składzie dania, ryż/makaron/surówki etc. zamawia się
>> oddzielnie. No chyba, że bierzesz zestaw obiadowy.
> No wlasnie mialem napisac, ze nie mowie o restauracjach, tylko lowcostach,
> ale mi sie odechcialo, bo uznalem, ze to oczywiste.
Oczywiste to jest, że Chińczycy to nie Wietnamczycy. :P Tanie bary Wietnamskie
to wynik tego, że wielu Wietnamczyków przybyło do kraju. Chińczyków u nas zbyt
dużo nie ma. Są za to właściwie zglobalizowane/standardowe (w każdej jest to
samo menu np. kurczak słodko-kwaśny) restauracje
chińsko/wietnamsko/koreańsko/hongkongskie etc. ;)
>> Surówkę to dają w zestawie w budach/barach wietnamskich.
> Porownywalem lowcosty tu i tam.
Co do kodów kulturowych to wplatanie takich określeń też pewien definiuje. ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|