Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Leszek" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kokos
Date: Mon, 26 Feb 2001 17:49:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <97e18v$4la$1@news.tpi.pl>
References: <958efm$n61$1@news.tpi.pl> <1eo3dd2.1v0h9cb1iv3i2uN%wlos@tele.com.pl>
<958jnu$iug$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: fwt.computerland.pl
X-Trace: news.tpi.pl 983205983 4778 195.205.192.100 (26 Feb 2001 16:46:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Feb 2001 16:46:23 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45159
Ukryj nagłówki
Mleczko kokosowe powstaje z:
1. wodnistego płynu z wnetrza kokosu
2. Startego białego wnętrza kokosu
potem wymieszać i odcisnąć najlepiej przez wlókna z kokosu. Otrzymujemy płyn
o konsystencji śmietany - i to jest własnie mleczko kokosowe.
Widziałem to i piłem na wyspach Polinezji.
Leszek
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:958jnu$iug$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:1eo3dd2.1v0h9cb1iv3i2uN%w...@t...com.pl...
> > > Jak najlepiej otworzyc orzech kokosowy
> > Kolejny kandydat do najczesciej zadawanego pytania na liscie kuchnia!
> > ;-) Moze by ktos tak kiedy napisal dla nas FAQ?
> > Ja to robie tak. Metalowym pretem np. starym wiertlem i mlotkiem
> > wybijam otwory uderzajac w takie ciemne znamiona, [...]
> Jak się dobrze tym ciemnym znamionom przyjżeć to można dostrzec małpi
> pyszczek, dwie równe plamki to oczy a jedna większa to pyszczek i właśnie
> on daje się bardzo łatwo rozwiercić jakimkolwiek szpikulcem lub małym
> ostro zakończonym nożem. Normalnie robi się to końcem maczety. Mleczko
> kokosowe jest dobre samo w sobie ale z dodatkami rumu i wódki [schłodzone]
> wstrzykniętymi do środka... Aaaaa, i pić należy na plaży leżąc pod palmą,
> przez słomkę, efekt murowany.
>
> > Podobno uderzajac mlotkiem po obwodzie orzecha mozna rozbic skorupe na
> > dwie ladne polowy -- ale tego jeszcze nie probowalem.
> maczetą [tasakiem] ale to raczej się udaje na takich zerwanych prosto z
> palmy, z wysuszonym dużo trudniej. No i oczywiście trzeba trzymać kokos w
> ręku tak więc BHP się kłania.
> pozdr. Jerzy
>
>
|