Data: 2001-02-26 16:49:30
Temat: Re: Kokos
Od: "Leszek" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mleczko kokosowe powstaje z:
1. wodnistego płynu z wnetrza kokosu
2. Startego białego wnętrza kokosu
potem wymieszać i odcisnąć najlepiej przez wlókna z kokosu. Otrzymujemy płyn
o konsystencji śmietany - i to jest własnie mleczko kokosowe.
Widziałem to i piłem na wyspach Polinezji.
Leszek
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:958jnu$iug$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:1eo3dd2.1v0h9cb1iv3i2uN%w...@t...com.pl...
> > > Jak najlepiej otworzyc orzech kokosowy
> > Kolejny kandydat do najczesciej zadawanego pytania na liscie kuchnia!
> > ;-) Moze by ktos tak kiedy napisal dla nas FAQ?
> > Ja to robie tak. Metalowym pretem np. starym wiertlem i mlotkiem
> > wybijam otwory uderzajac w takie ciemne znamiona, [...]
> Jak się dobrze tym ciemnym znamionom przyjżeć to można dostrzec małpi
> pyszczek, dwie równe plamki to oczy a jedna większa to pyszczek i właśnie
> on daje się bardzo łatwo rozwiercić jakimkolwiek szpikulcem lub małym
> ostro zakończonym nożem. Normalnie robi się to końcem maczety. Mleczko
> kokosowe jest dobre samo w sobie ale z dodatkami rumu i wódki [schłodzone]
> wstrzykniętymi do środka... Aaaaa, i pić należy na plaży leżąc pod palmą,
> przez słomkę, efekt murowany.
>
> > Podobno uderzajac mlotkiem po obwodzie orzecha mozna rozbic skorupe na
> > dwie ladne polowy -- ale tego jeszcze nie probowalem.
> maczetą [tasakiem] ale to raczej się udaje na takich zerwanych prosto z
> palmy, z wysuszonym dużo trudniej. No i oczywiście trzeba trzymać kokos w
> ręku tak więc BHP się kłania.
> pozdr. Jerzy
>
>
|