Data: 2005-04-06 10:46:53
Temat: Re: Kolacja dla obcokrajowców
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d30d38$672$1@news.lublin.pl>,
Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
> > In article <d30au5$ju3$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> > "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> wrote:
>
> >> >
> >> > Zauważ jednak, że także w Polsce, jeżeli się podejmuje gości bardziej
> >> > lub niej uroczystą kolacją, to daje się ciepłe danie.
> >> >
> >> No przecież te frankfu... czy cóś ma ją być na ciepło. Choć ja bym raczej
> >> dała, jeśli już ma być coś kiełbasianego, białą kiełbasę pieczoną z cebulką
> >> + chrzan. Albo bigos ;-)
>
> > Nie każdy obcokrajowiec lubi zgniłą kapustę. A biała kiełbasa to też
> > niekoniecznie polska specjalność.
>
> Ale zawsze można ją podać w polskim sosie. Piwo pół na pół z wodą plus sporo
> poszatkowaniej cebuli, zabarwione karmelem, lekko zakwaszone sokiem z cytryny.
> Ja cebulę najpierw szklę, wrzucam kiełbasę, troche podsmażam i zalewam sosem.
> Bardzo dobrze wchodzi z ziemniakami puree.
Tak, tylko wtedy niekoniecznie białą kiełbasę. Zob.:
<http://tinylink.com/?ayXfynEWrV>
Władysław
Władysław
|