Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kolor śledzia
Date: Wed, 30 Nov 2005 02:21:20 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 24
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <dmfg7v$1td$1@inews.gazeta.pl> <dmgmen$p0g$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pa108.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133317372 14902 213.76.96.108 (30 Nov 2005 02:22:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Nov 2005 02:22:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254205
Ukryj nagłówki
On Tue, 29 Nov 2005 05:45:24 +0100, "Wojti" <j...@w...pl> wrote:
>Śledzie "marketowe" pochodzą z norweskich hodowli.Po rozmrożeniu są wrzucane
>w solankę.Jeżeli kupisz śledzie w kolorze żółtym / czerwonkawym może to
>oznaczać że są zjełczałe>Pamiętaj jedank, że naturalnne śledzie nigdy nie
>były w kolorze śnieżno-białym.Śledzie są szaro-bure i takie mają pozostać.
Albo zoltawo - zlociste sledzie "krolewskie" - solone w zalewie
korzennej (kolor pochodzi od przypraw korzennych dodawanych do beczki
- dla przypomnienia, porzadnych sledzi sie nie zalewa solanka,
porzadne sledzie przesypuje sie w beczce sola, zalewa "ropa sledziowa"
czyli tlustoscia z wczesniej robionych beczek zebrana i czeka az same
sos puszcza.
dDlugo trzeba moczyc ale trwale sa.
No chyba ze mowimy o sledziach niskosolonych - ale te z kolei wymagaja
wscieklego rezimu termicznego bo latwo sie psuja (ale smak za to maja
genialny, a drobniejsze sledziowate niskosolone - takie np.
szprotki... A ruskie niskosolone szprotki ("kilki") - kupa roboty z
obraniem, puszka po otworzeniu wyglada jakby do niej ktos (za
przeproszeniem) nazygal - ale ten smak...
--
Darek
|