Data: 2005-11-30 02:21:20
Temat: Re: Kolor śledzia
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 29 Nov 2005 05:45:24 +0100, "Wojti" <j...@w...pl> wrote:
>Śledzie "marketowe" pochodzą z norweskich hodowli.Po rozmrożeniu są wrzucane
>w solankę.Jeżeli kupisz śledzie w kolorze żółtym / czerwonkawym może to
>oznaczać że są zjełczałe>Pamiętaj jedank, że naturalnne śledzie nigdy nie
>były w kolorze śnieżno-białym.Śledzie są szaro-bure i takie mają pozostać.
Albo zoltawo - zlociste sledzie "krolewskie" - solone w zalewie
korzennej (kolor pochodzi od przypraw korzennych dodawanych do beczki
- dla przypomnienia, porzadnych sledzi sie nie zalewa solanka,
porzadne sledzie przesypuje sie w beczce sola, zalewa "ropa sledziowa"
czyli tlustoscia z wczesniej robionych beczek zebrana i czeka az same
sos puszcza.
dDlugo trzeba moczyc ale trwale sa.
No chyba ze mowimy o sledziach niskosolonych - ale te z kolei wymagaja
wscieklego rezimu termicznego bo latwo sie psuja (ale smak za to maja
genialny, a drobniejsze sledziowate niskosolone - takie np.
szprotki... A ruskie niskosolone szprotki ("kilki") - kupa roboty z
obraniem, puszka po otworzeniu wyglada jakby do niej ktos (za
przeproszeniem) nazygal - ale ten smak...
--
Darek
|