« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-28 17:56:04
Temat: Kolor śledzia===
Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu dają
płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy zaś są niemal
srebrzysto-białe.
Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-28 20:24:53
Temat: Re: Kolor śledziaspox troche soku z cytryny i octu powinno dac rade ....
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dmfg7v$1td$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu dają
> płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy zaś są
niemal
> srebrzysto-białe.
>
> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>
> waldek
> ===
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-29 00:43:48
Temat: Re: Kolor śledziaDnia Mon, 28 Nov 2005 18:56:04 +0100, waldek napisał(a):
> ===
> Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu dają
> płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy zaś są niemal
> srebrzysto-białe.
>
> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
E, chyba szukasz spisku tam, gdzie go nie ma. Ja czerwonawych sledzi nie
widzialem od czasow, kiedy byly dostepne sledzie z beczki, wyciagane wprost
z soli, ktore trzeba bylo odmaczac (w Krakowie takich nie ma, o ile mi
wiadomo, jesli sie myle, to bede wdzieczny za info gdzie takie sledzie
mozna kupic).
Sledzie obecnie dostepne, konserwowane w solance, nie ciemnieja.
Niewykluczone tez, ze kolor zalezy po prostu od odmiany sledzia, pory roku
i/lub ilosci tluszczu w miesie.
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof,
and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-29 04:45:24
Temat: Re: Kolor śledziaŚledzie "marketowe" pochodzą z norweskich hodowli.Po rozmrożeniu są wrzucane
w solankę.Jeżeli kupisz śledzie w kolorze żółtym / czerwonkawym może to
oznaczać że są zjełczałe>Pamiętaj jedank, że naturalnne śledzie nigdy nie
były w kolorze śnieżno-białym.Śledzie są szaro-bure i takie mają pozostać.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
--
"Ach Targowa, Ząbkowska, Kijowska
Ach te Szmulki, Targówek, Zacisze.
Tu przyjezdny się łamie,
Tutaj kupisz gdzieś w bramie
Lewe buty czyszczone na glanc"
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dmfg7v$1td$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu dają
> płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy zaś są
> niemal
> srebrzysto-białe.
>
> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>
> waldek
> ===
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-29 04:53:49
Temat: Re: Kolor śledziaCzy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
Nie nie mylisz się.A to że panie w marketach wybrzydzają że mają być białe i
twatde top bzdura.Twarrde tak! Ale białe - bull shit.Sama chemia służy do
wybielania filetów,
Nie wytłumaczy się polskiemu Motłochowi
--
"Ach Targowa, Ząbkowska, Kijowska
Ach te Szmulki, Targówek, Zacisze.
Tu przyjezdny się łamie,
Tutaj kupisz gdzieś w bramie
Lewe buty czyszczone na glanc"
Użytkownik "Wojti" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dmgmen$p0g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Śledzie "marketowe" pochodzą z norweskich hodowli.Po rozmrożeniu są
> wrzucane w solankę.Jeżeli kupisz śledzie w kolorze żółtym / czerwonkawym
> może to oznaczać że są zjełczałe>Pamiętaj jedank, że naturalnne śledzie
> nigdy nie były w kolorze śnieżno-białym.Śledzie są szaro-bure i takie mają
> pozostać.
>
> Pozdrawiam
> Kucharz Amator
> Wojti
>
> --
> "Ach Targowa, Ząbkowska, Kijowska
> Ach te Szmulki, Targówek, Zacisze.
> Tu przyjezdny się łamie,
> Tutaj kupisz gdzieś w bramie
> Lewe buty czyszczone na glanc"
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dmfg7v$1td$1@inews.gazeta.pl...
>> ===
>> Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu dają
>> płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy zaś są
>> niemal
>> srebrzysto-białe.
>>
>> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
>> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
>> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>>
>> waldek
>> ===
>>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-29 07:44:09
Temat: Re: Kolor śledzia
>
> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>
> waldek
> ===
> ---------
Jako, że jestem "otoczona" zakładami przetwórstwa rybnego, to wiem, że na
porządku dziennym jest używana woda utleniona. Ale nie tylko, jeszcze jakieś
świństwo, nazwa wyleciała mi z głowy, widziałam fakturę z punktu sprzedaży
nawozów. w ilości setek kilogramów.:-(((.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-29 18:55:55
Temat: Re: Kolor śledziaMaciek wrote:
> Dnia Mon, 28 Nov 2005 18:56:04 +0100, waldek napisał(a):
>
>> ===
>> Jak powszechnie wiadomo, śledzie solone po odoszczeniu i oskórowaniu
>> dają płaty często w kolorze bardziej lub mniej czerwonawym. Matiasy
>> zaś są niemal srebrzysto-białe.
>>
>> Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi
>> solonych? Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien,
>> że matiasy są rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>
> E, chyba szukasz spisku tam, gdzie go nie ma. Ja czerwonawych sledzi
> nie widzialem od czasow, kiedy byly dostepne sledzie z beczki,
> wyciagane wprost z soli, ktore trzeba bylo odmaczac (w Krakowie
> takich nie ma, o ile mi wiadomo, jesli sie myle, to bede wdzieczny za
> info gdzie takie sledzie mozna kupic).
===
Mam je na co dzień w pobliskim sklepiku rybnym. :-)
===
> Sledzie obecnie dostepne, konserwowane w solance, nie ciemnieja.
> Niewykluczone tez, ze kolor zalezy po prostu od odmiany sledzia, pory
> roku i/lub ilosci tluszczu w miesie.
===
Co do koloru śledzi to oczywiście zgoda. Bywają szarawe, czerwonawe, czasem
żółtawe, choć trudno opisać dokładnie te barwy. Dlatego nie mam wątpliwości
co do śledzi solonych, lecz do matiasów, które w niczym nie przypominają
płatów po odfiletowaniu całych ryb.
Dzięki uprzejmości pani sprzedawczyni, zapoznałem się ze składem podanym na
etykiecie beczki ze śledziami. Są tam śledzie, woda i sól. Natomiast matiasy
są już konserwowane. Lecz to nie wyjaśnia ich nienaturalnej barwy oraz tego,
że są zawsze tak twarde i spójne.
Aretkka napisała o wodzie utlenionej i to by miało jakieś uzasadnienie.
Chyba przy najbliższej okazji sprawdzę to doświadczalnie (mam niezbędny
odczynnik).
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-29 23:46:06
Temat: Re: Kolor śledziaDnia Tue, 29 Nov 2005 19:55:55 +0100, waldek napisał(a):
> ===
> Mam je na co dzień w pobliskim sklepiku rybnym. :-)
> ===
W Krakowie? Adresy, telefony, kontakty!
--
pozdrawiam
Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-30 02:21:20
Temat: Re: Kolor śledziaOn Tue, 29 Nov 2005 05:45:24 +0100, "Wojti" <j...@w...pl> wrote:
>Śledzie "marketowe" pochodzą z norweskich hodowli.Po rozmrożeniu są wrzucane
>w solankę.Jeżeli kupisz śledzie w kolorze żółtym / czerwonkawym może to
>oznaczać że są zjełczałe>Pamiętaj jedank, że naturalnne śledzie nigdy nie
>były w kolorze śnieżno-białym.Śledzie są szaro-bure i takie mają pozostać.
Albo zoltawo - zlociste sledzie "krolewskie" - solone w zalewie
korzennej (kolor pochodzi od przypraw korzennych dodawanych do beczki
- dla przypomnienia, porzadnych sledzi sie nie zalewa solanka,
porzadne sledzie przesypuje sie w beczce sola, zalewa "ropa sledziowa"
czyli tlustoscia z wczesniej robionych beczek zebrana i czeka az same
sos puszcza.
dDlugo trzeba moczyc ale trwale sa.
No chyba ze mowimy o sledziach niskosolonych - ale te z kolei wymagaja
wscieklego rezimu termicznego bo latwo sie psuja (ale smak za to maja
genialny, a drobniejsze sledziowate niskosolone - takie np.
szprotki... A ruskie niskosolone szprotki ("kilki") - kupa roboty z
obraniem, puszka po otworzeniu wyglada jakby do niej ktos (za
przeproszeniem) nazygal - ale ten smak...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-30 02:21:21
Temat: Re: Kolor śledziaOn Tue, 29 Nov 2005 05:53:49 +0100, "Wojti" <j...@w...pl> wrote:
>Czy można bez użycia wanisza "poprawić" kolor płatów ze śledzi solonych?
>> Mnie to się nigdy jeszcze nie udało. Jestem niemal pewien, że matiasy są
>> rzeczywiście chemicznie wybielane. A może się mylę?
>Nie nie mylisz się.A to że panie w marketach wybrzydzają że mają być białe i
>twatde top bzdura.Twarrde tak! Ale białe - bull shit.Sama chemia służy do
>wybielania filetów,
>Nie wytłumaczy się polskiemu Motłochowi
W nie innej chemii odswieza sie kurczaki - fachowo zwie sie to
podchlorynem sodu, handlowe nazwy - bielinka, domestos, ace...
Za czasow mojej mlodosci to kible sie tym mylo a jesli cos sie bielilo
- to zasrane przescieradla (i dlugo po takim bieleniu wietrzylo).
Teraz jak widac bieli sie tym papu.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |