Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!postnews.google.com!i12g2000cwa.googlegroups.com!not-for-mai
l
From: i...@w...pl
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Kominek i swąd w domu.
Date: 2 Jan 2007 13:53:04 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 27
Message-ID: <1...@i...googlegroups.com>
References: <end4h1$5oj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.213.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1167774790 6964 127.0.0.1 (2 Jan 2007 21:53:10 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Jan 2007 21:53:10 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <end4h1$5oj$1@news.onet.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: i12g2000cwa.googlegroups.com; posting-host=83.28.213.62;
posting-account=tAYDVw0AAAAHd66i69pwcuGrT5kzbrz4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:84069
Ukryj nagłówki
Wąski napisał(a):
> Witam,
>
> Mam problem z kominkiem. Jak palę w nim i wywietrzę salon to jest OK.
> Ale jak nie palę w nim do salonu dostaje się nieprzyjemny swąd spalenizny...
Jak może się swąd dostawać do pokoju, kiedy nie palisz w kominku?
Przecież wtedy nie ma dymu. Moim zdaniem palisz mokrym/niedosuszonym
drewnem. Po przymknięciu ciągu w kominku, z pary wodnej i lotnych
substancji smolistych tworzy się wtedy smolisty film w przewodzie
kominowym i to jego przykry zapach cofa się do pokoju, gdy nie jest
palone. Gdy z kolei palisz w kominku, ten zapach się ulatnia w górę
wraz z ciągiem cieplnym i dlatego go nie czuć. Mój brat to
"przerobił", ale w wersji c.o. - przymknięty szyber pieca opalanego
mokrym drewnem. Było tak tragicznie, że cały kanał w ścianie
nasiąkł smolistymi substancjami, az wylazło żółte na ścianie
wewnątrz domu i trzeba było zrobić wkładkę. A śmierdziało potem
długo, jak kiełbasiana wędzarnia, brrr...
Nawiasem mówiąc drewno po zakupie należy przynajmniej rok lub dwa
(zależy od sposobu pocięcia i grubości) wysezonować pod dachem w
przewiewie, zanim trafi do kominka. Jeśli będziesz sukcesywnie to
robił, to na bieżąco co roku będziesz miał pulę własciwie
wysuszonego drewna.
|