Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Date: Mon, 17 Jul 2006 07:49:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <e9f8hc$ktm$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e9bini$un3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx242.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1153115501 21430 83.6.239.242 (17 Jul 2006 05:51:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jul 2006 05:51:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0628-5, 2006-07-14), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273324
Ukryj nagłówki
"Ania" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e9bini$un3$1@news.onet.pl...
KONFITURY Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
Proporcje:
orzechy włoskie - 1kg
cukier - 1,2kg
kwas cytrynowy - łyżeczka od herbaty
cukier wanilinowy ~ 1g
Woda wapienna 1kg wapna gaszonego na 10l wody.
Konfitury z zielonych orzechów włoskich smaży się z niedojrzałych (w
fazie mlecznej jądra) orzechów, zbieranych pod koniec czerwca. Zebrane
orzechy przebiera się , daje się im rozłożonym lekko zwiędnąć (parę dni), a
następnie moczy w zimnej wodzie do 5 dni zmieniając ją trzy razy dziennie.
Po tym okresie orzechy blanszuje się około 5 minut chłodzi i obiera z
zielonego naskórka.
Następnie orzechy moczy się dwa dni w wodzie wapiennej uzyskanej z
gaszonego wapna w ilości 1kg wapna na 10 litrów wody. Najlepiej wapno
wymieszać mieszadłem do farb (niedrogie) założonym do wiertarki. Roztwor
pozostawia się na pół do jednego dnia, aby się odstał i zlewa się wodę
wapienną, ale tak by nie wzruszyć osadów. Mając sitko lub nawet rajstopy
stylonowe można użyć ich jako filtra.
Po wymoczeniu orzechów w wodzie wapiennej trzeba je dokładnie wymyć w
zimnej bieżącej wodzie, następnie ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i
znowu moczy przez dwie doby w zimnej wodzie.
Po tym okresie orzechy blanszuje się drugi raz tym razem przez 15 min i
gorące wrzuca się do kipiącego syropu z 70dag cukru na trzy szklanki wody.
Zmniejsza się płomień i gotuje przez 10-12min. Zdejmuje się konfitury z
ognia i zostawia do następnego dnia. Dodaje się 0,5kg cukru i łyżeczkę
kwasku cytrynowego i wolno gotuje się szumując, aż konfitura będzie gotowa.
Pod koniec dodaje si ę cukier wanilinowy. Rozlewa sią na gorąco do słoików i
zakręca pokrywki.
Pasteryzuje się słoiki - 0,5 litra przez 10min, 1l przez 15min.
|