Data: 2006-07-17 05:49:17
Temat: Re: Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ania" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e9bini$un3$1@news.onet.pl...
KONFITURY Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
Proporcje:
orzechy włoskie - 1kg
cukier - 1,2kg
kwas cytrynowy - łyżeczka od herbaty
cukier wanilinowy ~ 1g
Woda wapienna 1kg wapna gaszonego na 10l wody.
Konfitury z zielonych orzechów włoskich smaży się z niedojrzałych (w
fazie mlecznej jądra) orzechów, zbieranych pod koniec czerwca. Zebrane
orzechy przebiera się , daje się im rozłożonym lekko zwiędnąć (parę dni), a
następnie moczy w zimnej wodzie do 5 dni zmieniając ją trzy razy dziennie.
Po tym okresie orzechy blanszuje się około 5 minut chłodzi i obiera z
zielonego naskórka.
Następnie orzechy moczy się dwa dni w wodzie wapiennej uzyskanej z
gaszonego wapna w ilości 1kg wapna na 10 litrów wody. Najlepiej wapno
wymieszać mieszadłem do farb (niedrogie) założonym do wiertarki. Roztwor
pozostawia się na pół do jednego dnia, aby się odstał i zlewa się wodę
wapienną, ale tak by nie wzruszyć osadów. Mając sitko lub nawet rajstopy
stylonowe można użyć ich jako filtra.
Po wymoczeniu orzechów w wodzie wapiennej trzeba je dokładnie wymyć w
zimnej bieżącej wodzie, następnie ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i
znowu moczy przez dwie doby w zimnej wodzie.
Po tym okresie orzechy blanszuje się drugi raz tym razem przez 15 min i
gorące wrzuca się do kipiącego syropu z 70dag cukru na trzy szklanki wody.
Zmniejsza się płomień i gotuje przez 10-12min. Zdejmuje się konfitury z
ognia i zostawia do następnego dnia. Dodaje się 0,5kg cukru i łyżeczkę
kwasku cytrynowego i wolno gotuje się szumując, aż konfitura będzie gotowa.
Pod koniec dodaje si ę cukier wanilinowy. Rozlewa sią na gorąco do słoików i
zakręca pokrywki.
Pasteryzuje się słoiki - 0,5 litra przez 10min, 1l przez 15min.
|