Data: 2007-08-28 20:08:41
Temat: Re: Konserwacja drewna olejem.
Od: Artur Lipowski <L...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
vogl wrote:
> Artur, w czym jest lepsze nanoszenie kilku warstw oleju na drewno, co
> sie na tym zyskuje, w porównaniu z zanurzaniem drewna w oleju? Pytam się
...
Celem olejowania jest nie tylko nasączenie drewna olejem, ale wytworzenie
"powłoki" w wierzchniej warstwie drewna. Docelowo całe drewno i tak nasiąka
olejem, ale drewno (+olej) bez odpowiedniego dostępu tlenu nie zmienia
odpowiednio swoich właściwości.
Obawiam się, że bez użycia oleju z dodatkami (katalizatorami) nie da się szybko
tj. poniżej miesiąca zabezpieczyć drewna w ten właśnie sposób. Efekt szybkiego
olejowania (w tym zanurzeniowego) jest zwykle taki, że wydaje nam się, że drewno
jest suche w dotyku, ale wystarczy odczekać tydzień - dwa i lekko je podgrzać, a
zaczyna się "pocić" (olejem).
Za to dobrze zaoolejowane drewno ma bardzo przyjemną w dotyku fakturę, nie
brudzi ani nie przyjmuje brudu (pot, kurz itp).
Jeżeli upierasz się przy olejowaniu to może uda Ci się kupić olej/pokost ze
specjalnymi dodatkami umożliwiającymi kontakt z żywnością.
Ja takiego nie szukałem bo kolby karabinka nie planuję używać przy jedzeniu :-P
BTW> Pokost to własnie olej (zwykle lniany) z dodatkami (katalizatorami), ale
niestety często (nie zawsze) opartymi na ołowiu. Jest zupełnie bezpieczny
"dotykowo", ale w kontakcie z wysoką temperaturą i żywnością kto wie.
Pozdrawiam,
--
Artur Lipowski
|