Data: 2005-10-19 19:36:48
Temat: Re: Konserwanty?
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof <k...@o...pl> napisał(a):
> Mam nsa mysli tzw. dodatki uszlachetniajace - zapewne szkodliwe dla
> zdrowia a poprawiające smak, zapach i wyglad.
> Od piekarza dowiedziałem sie, ze codziennie (conocnie) dodaja do ciasta
> kubek jakiegos proszku?!
Pewnie suchego zakwasu po prostu dodali :). Z tego co pamiętam, to tam
witaminka C siedzi. Ale naprawdę, jeśli chcesz mieć zdrowe pieczywo - upiecz
sam :). Wtedy jedyną chemią będzie ta ze zboża (w końcu pewnie rosło przy
jakiejś drodze) i mąki (standardowo dodają różności, żeby ustandaryzować). No
i z wody, bo o dobrą wodę teraz też trudno. I ciut z soli, bo tam antyzbrylacz
siedzi, nie wiem, czy ktoś prowadził wieloletnie badania, czy on nie szkodzi
na dalszą metę. A, drożdże chyba niewinne będą, ale nie gwarantuję, za to
można zrobić chleb bez nich, na własnym zakwasie.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|