Data: 2002-03-27 12:18:46
Temat: Re: Konserwcja panelo podłogowych
Od: "Adam 'Rolek' Rolbiecki" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał
w wiadomości news:a7scbn$lg5$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Mam świeżo położone panele w kuchni. Chciałabym w związku z tym porządnie
je
> zakonserwować (dobrze zabezpieczyć przed wodą), ale nie mogę znaleźć
> odpowiedniego środka. Czy ktoś z grupowiczów może mi podać jakąś nazwę,
> ewentualnie firmę, która taki środek produkuje.
Obawiam się, że takiego środka nie ma, a przynajmnie ja o takim nie
słyszałem. Jeśli chciałaś mieć na podłodze coś co ładnie wygląda i
jednocześnie jest odporne na wodę, to trzeba było położyć PCV - wybór
ogromny.
Jeśli zaś chodzi Ci o zabezpieczenie przed przypadkowymi bryźnięciami wody,
takimi "od mycia naczyń" - to nie masz się czym przejmować.
Ja w swojej kuchni mam panele (i nie tylko w kuchni), które regularnie
zmywam mopem z płynem (jakiś Ajax) i nic się nie dzieje złego. Oczywiście,
gdyby wylać na podłogę wiadro wody i nie zebrać tego - wtedy panele mogłyby
się zbuntować, ale przy kilku kroplach wody nie ma sobie głowy zawracać.
Poza tym panele, jeśli klejone, a nie "klikane", to z natury są odporne na
niewielką, sporadyczną wilgoć - taką "od zmywania". Po prostu klej łączący
panele jest czymś w rodzaju zabezpieczenia przed przenikaniem wody pod
panel. Oczywiście, dużo zależy od staranności położenia podłogi, ale o tym
nie muszę chyba pisać.
--
***********************************
Adam 'Rolek' Rolbiecki a...@g...pl
|