Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!ori
on.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "tea" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@b...pl>
Subject: Re: Koper włoski
Lines: 61
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <ZVzs4.23935$G3.656985@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 22 Feb 2000 17:44:25 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.12.44
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 951241465 212.160.12.44 (Tue, 22 Feb 2000 18:44:25 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Feb 2000 18:44:25 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23563
Ukryj nagłówki
Przepis wloski - smakuje dosc niecodziennie, ale jest IMHO godny polecenia
Potrawka cieleca (4 -6 porcji)
115 g pancetty w plasterkach (mozna zastapic bekonem, albo b. chudym
wedzonym boczkiem)
1 bulwa kopru
225 g pieczarek
3 male cebule
6 kotletow cielecych 2cm grubosci lub 1125 g lopatki cielecej pokrojonej na
kotlety ok. 2 cm grubosci
3 srednie zabki czosnku
3 lyzki masla
1 lyzka oliwy
1 szklanka bulionu drobiowego
3/4 szklanki bialego wytrawnego wina
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka soli
1/8 lyzeczki pieprzu
1,5 lyzki maki
Bekon pokroj w plastry i nastepnie w 2cm kawalki. Odetnij korzen i lodygi
kopru i wyrzuc je. Przetnij bulwe wzdluz na pol, a pozniej w poprzek na
plastry. Grzyby oczysc i pokroj w cwiartki. Cebulke posiekaj. Cielecine
oczysc z tluszczu i chrzastek. Czosnek posiekaj. Piekarnik rozgrzej do 160
stopni. Na patelni rozgrzej maslo i oliwe - wrzuc cielecine i podsmaz na
ciemnobrazowo. Mieso przenies do plytkiej, duzej brytfanki. Do tluszczu na
patelni dodaj bekon, obsmazaj ok. 3 min., dodaj cebule, koper, grzyby i
czosnek. Smaz do czasu, gdy cebula zbrazowieje. Wlej bulion i wino, dodaj
przecier sol i pieprz. Zagotuj mieszajac i zeskrobujac kawaleczki miesa z
bokow i dna patelni. Polej mieso w brytfannnie bulionem z warzywami. Piecz w
piekarniku pod przykryciem do czasu, az cielecina zmieknie. Wtedy odlej
ostroznie bulion z warzywami na patelnie. W kubku wymieszaj make z 1,5 lyzki
wody (na gladka mase) i wlej do bulionu. Gotuj stale mieszajac, az do
zgestnienia sosu. Polej nim cielecine.
Drugi przepis jest niewyprobowany, ale wyglada smacznie:
zapiekany fenkuł (4 porcje)
4 fenkuly (tj. bulwy kopru wloskiego)
6 lyzek oliwy z oliwek
300 g pomidorow
sol i pieprz
1 lyzka octu balsamico (od biedy moze byc delikatny ocet winny)
4 lyzki startego parmezanu
Fenkuly oczysc i pokroj w cwiartki. Natke zachowaj i posiekaj. Na patelni
rogrzej 4 lyzki oliwy i obsmaz na niej przez 10 minut koper - ciagle
mieszaj. Pomidory sparz, obierz ze skorki i pokroj w duze kawalki. Piekarnik
rozgrzej do 200 stopni. Koper przeloz do naczynia zaroodpornego, oprosz sola
i pieprzem i przykryj pomidorami. Skrop wszystko octem i reszta oliwy. Piecz
przez 15 minut - nastepnie posyp parmezanem i zapiekaj jeszcze 4 minuty.
Przed podaniem posyp natka kopru. Podawaj z bialym pieczywem.
Iwona Maszczyńska wrote in message <3...@b...pl>...
>
>Właśnie kupiłam śliczną bulwę, tylko za bardzo nie wiem jak się za nią
>zabrać, może ktoś wie co dobrego można z tego zrobić. W mojej książce
>jest tylko pieczony w piekarniku i dodawany do rosołu. Wolałabym jakiś
>większy wybór.
>Pozdrawiam
> Iwona
|