Data: 2007-03-23 14:05:47
Temat: Re: Kostka rybna
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"miranka" <a...@m...pl> wrote in message
news:eu0lrd$1rv$1@inews.gazeta.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:eu0imo$q0o$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > zamiast żelatyny?
>
> A od kiedy żelatyna ma SMAK? (w nadmiarze ma obrzydliwy, ale w normalnych
> proporcjach - zero) Czyli rozpuszczając żelatynę w wodze - dodajesz de
facto
> do wywaru wody, czyli go rozcieńczasz, czyli odbierasz mu smak.... To ja
już
> wolę te pół litra bulionu z kostki dolać.
> Anka
Quod libet - znam przepisy na kostkę rosołowa do zupy rybnej - smak i
zapach ryby i tak zdominuje... A bulion warzywny jest jak najbardziej na
miejscu.
Jezeli zabrakło wywaru to ten bulion byłby na miejscu - chyba że były to
cztery porcje i trzeba było rozpuścic 1:2... Wtedy faktycznie smaku mogłoby
zostać niewiele.
Dlatego doświadczony kucharz planując potrawę liczy o 20% więcej...
|