Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kostki, szklanki, łyżki czyli ile?
Date: Wed, 07 Nov 2001 21:08:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <9sbboh$gco$1@news.tpi.pl>
<3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: c20-218.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005163698 25337 62.21.20.218 (7 Nov 2001 20:08:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2001 20:08:18 GMT
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79603
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
>
> W dalszym ciagu prosze wszystkich o przejrzenie przepisu ktory wysylamy,
> i zastapienie opisowych ilosci (tabliczka, kostka) szczegolowa waga czy miara.
> No i na koniec, prosze rowniez podawac rozmiary blach, w ktorych
> pieczecie dane ciasto. Wczoraj wyprobowalam jeden przepis na tort
> czekoladowy, ktory zmiescil sie swobodnie w 24cm tortownicy, tylko, ze
> ja uzywalam zaledwie polowe przepisu. Nie wyobrazam sobie, jak wielka
> musi byc ta tortownica, w ktorej miesci sie caly przepis.
Popieram, powieram i jeszcze raz popieram. Ostatnio mialam dwutygodniowe
kulinarne wystepy goscinne i naiwnie siegnalam po dwa, wczesniej nie
probowane przepisy z grupy. To nie byla porazka, to byla katastrofa...
Ciasta bylo jak na pulk wojska, ja mialam mala tortownice tylko, wlalam
do niej polowe materialu, ale i tak bylo za duzo, a piekarnik mi prawie
wybuchl... Ciasto wyladowalo ostatecznie w smieciach... No wiecie, tego
rodzaju klimaty... Koszmar, ja tu sie probuje popisac i takie cos... :(
Najlepiej wiec podawac skladniki nie w szklankach itp, ale w gramach, to
w koncu w miare uniwersalne... Hmmm, no w miare... A poza tym - jaka
ilosc na jaka forme, no i ten nieszczesny czas pieczenia... Owszem,
czesto stwierdzenie np. "do zezlocenia" jest wystarczajace, ale nie
zawsze, oj nie zawsze... :(
|