Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "FeLicja" <x...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kostki, szklanki, łyżki czyli ile?
Date: Wed, 7 Nov 2001 16:58:53 -0500
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: x...@p...onet.pl@94-pool6.ras14.nynyc.tii-dial.net
Message-ID: <9scarg$s06$1@news.onet.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <9sbboh$gco$1@news.tpi.pl>
<3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: 94-pool6.ras14.nynyc.tii-dial.net
X-Trace: news.onet.pl 1005170352 28678 206.249.69.94 (7 Nov 2001 21:59:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2001 21:59:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79622
Ukryj nagłówki
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3BE98ADD.15177F1A@west.net...
> Dlatego wlasnie powinnismy sie starac podawac przepisy najdokladniej jak
> mozna. Gdy czytam przepisy typu "tabliczka czekolady, garsc orzechow,
> kostka masla", ktore dla mnie nic nie znacza, natychmiast stoje przed
> dylematem czy trzymac sie scisle podanego przepisu czy po prostu
> traktowac go jako punkt wyjsciowy.
I znowu sie pod Toba podpisze ;)
Ja wlasnie ze wzgledu na te miary typu "kostka masla, torebka ryzu" nie
korzystam z przepisow podawanych (z takimi miarami) z tej grupy. I przykro
mi, bo sa czasami na prawde swietne przepisy (recepty hehe ;))).
> Proponuje, zeby Herbatka/Smok wprowadzili dzial miarek na naszej
> stronie, gdzie beda przeliczniki US/GB/AU/PL, jak rowniez pozycje typu:
> kostka masla = 200gr, tabliczka czekolady = ??.
Wspanialy pomysl!
Co do miar podawanych w filizankach/szklankach (to oczywiscie nie do Ciebie
;)) a odnosnie poprzedniego postu, ktory gdzies mi zginal). Ja bardzo
szybko sie przyzwyczailam do takiego gotowania! Nie zawsze ma sie wage, nie
zawsze chce sie ja wyciagac, nie zawsze waga jest dokladna. W przypadku
filizanek/szklanek (250 ml) o wiele szybciej sie odmierza make, cukier itp.
i jest to miara na pewno o wiele dokladniejsza. Zreszta system amerykanski
bardzo fajnie sie do tego dostosowal. Np na papierku od masla zaznaczone sa
podzialki na lyzki stolowe i na filizanki. Wtedy tylko ciach, bez mierzenia
juz, prosto do miski/garnka. No i oczywiscie takie miarki (szklanka, 3/4
szklanki, 1/2szklanki, 1/3szklanki, i tak samo z lyzkami i lyzeczkami) sa do
kupienia w sklepach, wtedy taka miarka wyciaga sie np. make jak duza lyzka.
pozdrawiam
|